Триглицериди са мазнини, които се движат в нашето тяло чрез кръвообращението. Известни са като лош холестерол. Всеки има триглицериди, но когато нивото е високо, то е опасно за здравето и носи риск от сърдечни заболявания. Високото ниво на триглицеридите може да предизвика и тежко възпаление на панкреаса.Установяването на нивото на триглицериди е сред здравните услуги, които се оказват в задължителния годишен профилактичен преглед. Те са включени в частичната кръвна картина, която се прави на всеки здравноосигурен пациент в България.

Обикновено високите нива на триглицеридите се обясняват с вида на храната, която ядем. Ето списък с храните, които трябва да избягваме, докато нивото на триглицериди в кръвта попадне в нормата, и кои да включим в менюто си дотогава.

Храни, които трябва да се избягват при високо ниво на триглицериди:

Избягвайте всяка храна, която е богата на наситени мазнини. Това означава да се изключат от менюто хранителни елементи като масло, пържено, пълномаслено мляко и сирене.

Транс мазнините: Транс мазнините са налице в преработени и пакетирани храни.

Захар: Храна с високо съдържание на захар като торти, сладкиши, бонбони, сода, сладолед и трябва да бъде напълно избегната. Сладките храни повишават кръвната захар и това води до по-нататъшно повишение в нивото на триглицеридите.

Алкохол: Алкохолът съдържа някои съединения, които повишават нивата на триглицеридите в кръвта. Затова алкохолните напитки трябва да бъдат напълно избегнати.

Храни, богати на холестерол: Всяка храна с висок холестерол трябва да се избягва. Да се поема максимум до 200 мг холестерол прием дневно и да се избягват на храни като яйца (жълтък), тлъсти меса и мляко и млечни продукти с високо съдържание на масленост.

Една добра диета за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта означава питателна храна, както и избягване на храни, които ще доведат до повишаване на нивата на триглицеридите. Според експертите, трябва да се яде на около 3 до 6 хранения на ден, а не 3 пъти в големи количества.

Ето препоръчителните храни при такава диета, които трябва да бъдат включени задължително в ежедневното меню:

Плодове: Яжте пресни сезонни, добре измити плодове, но трябва да се избягват тези с високо съдържание на фруктоза. Избягвайте да пиете плодови сокове от магазина. Въпреки това, можете да ядете неподсладени замразени или консервирани плодове.
Зеленчуци: Яжте поне по 3 пъти пресни зеленчуци всеки ден, приготвени по начин, който най ви допада.
Зърнени храни: Консумирайте само пълнозърнест хляб, овесена каша или зърнени храни, богати на фибри. Може също булгур, просо, ечемик, елда.
Протеини: Храни като нетлъсти меса, яйчен белтък, леща, грах, ядки, сушени и варени плодове, соеви продукти с ниска масленост да се приемат ежедневно. Два пъти в седмицата може да се консумира нетлъста риба.

Внимавайте със следните храни:
Мляко и млечни продукти: Консумирайте само такива с ниско съдържание на масленост.
Мазнини: Не трябва да ползвате повече от 1 супена лъжица зехтин в храната си за деня. Може да консумирате авокадо, маслини, орехи или фъстъци като ги ограничите до четвърт чаша ядки дневно и половин авокадо дневно. Плодовете и зеленчуците също съдържат мазнини.
Захар: Избягвайте всякакви продукти с добавена захар. Не консумирайте бяла захар. Набавяйте я от естествени източници като плодовете.

Не забравяйте, че спортът също носи здраве и настроение!