Шестима потенциални терористи са задържани от кипърската полиция на международното летище в Ларнака. Заплаха за бомбени експлозии в най-голямото пристанище на острова в Лимасол бе получена в полицията тази сутрин.Шестима мъже на възраст от 25 до 32 години са задържани по подозрения за връзки с ислямистки терористични организации. Всички те притежават френски паспорти, като петима от тях са от турски произход и един - от алжирски, съобщава БНР. Пристигнали са в Кипър с полет на нискотарифна авиокомпания от Базел в Швейцария в събота вечерта. Арестувани са за разпит от полицията, след като при паспортния контрол са възникнали съмнения за истинската цел на пътуването им до острова. Пристигналите са заявили, че идват в Кипър като туристи за 4 дни. 

Кипърските власти работят активно с "Интерпол" и "Европол" и вече са получили потвърждение от тях, че трима от арестуваните /двама от турски произход и този с алжирски произход/ са идентифицирани като имащи пряка връзка с терористични ислямистки мрежи, другите трима също са свързани с терористични групи, съобщи тази сутрин министърът на правосъдието и обществения ред Йонас Николау. Днес задържаните ще бъдат депортирани обратно в Швейцария, каза министърът.

Кипърската полиция бе вдигната на крак днес и заради получената тази сутрин заплаха за бомба в пристанището на Лимасол, което е главната морска врата на Кипър. Обаждащият се е заявил на развален английски език, че ще има експлозии в следващите дни. Властите проверяват щателно района.

След терористичните актове в Париж Кипър, който е европейската страна най-близо до Близкия изток и района на конфликта, предприе по-строги мерки за сигурност на двете си международни летища, пристанищата и на пропускателните пунктове през “зелената линия” към и от окупираните територии. Кипърските власти са в постоянна комуникация с разузнавателните агенции в чужбина.