Бактериите имат способността да правят „секс”, за да си прехвърлят полезни гени при адаптация в нова среда. До това заключение достигнаха учените след анализ на няколко колонии микроби, пише списание „Nature Communications”.
"Бактериите рядко влизат в такива връзки, обикновено само една клетка от милиони обменя ДНК с други микроби. Ако следваме теорията, такъв обмен трябва да приключва веднага щом бактерията получи гените на резистентност към антибиотици от други бацили. Такива „секс епизоди” не са рядкост, но никой досега не е знаел защо се случват”, обясни Кевин Фостър, биолог от университета в Оксфорд.
Фостър и колегите му открили тайните на бактериалния "секс" в сътрудничество с математици и програмисти, които създали компютърен модел на колония бактерии, способни на обмен на гени при поява на заплаха в средата. Причината за това е проста. Само така те могат да оцелеят при проникването в нова среда, където условията се различават значително от тези, с които са свикнали.
Предишните опити за разкриване на еволюционния характер на хоризонталния обмен, според Фостър, не отчитат факта, че всички бактерии са отворени, а не затворени структури, които могат да мигрират към други местообитания.
Именно по време тези миграции бактериите правят „секс” или хоризонтален обмен на гени, който е изключително полезен за оцеляването на общността.