В третия ден от безпрецедентните мерки за сигурност, свързани с непосредствена възможност за терористичен удар в Брюксел, белгийските медии разпространяват съвети за оцеляване при атентат.

Експерти в областта на сигурността съветват още в първите секунди на нападение с безразборна стрелба хората да залегнат и да се престорят на умрели.

Отбелязва се, че рядко терористите довършват с контролен изстрел падналите на земята. Препоръчва се да се изчака момент за бягство, в който нападателите презареждат оръжията си.

Когато се чуят изстрели, най-добрият изход е бягството, но ако това е невъзможно, добре е хората да се скрият и непременно да включат телефоните си на тих режим.

В случай, че оръжието е насочено право в някого, спасение може да бъде той да изрече "Аллах акбар".

Отчита се, че при атентатите от 13 ноември в Париж някои от хората са били пожалени от терористите благодарение точно на този израз, използван навреме.

Съпротивата за обезвреждане на нападателите също е възможност, но в момент, когато те са разсеяни или се затруднят с оръжията си.

Даден е пример с предотвратения атентат във влака по линията Амстердам-Париж от август, когато пътници (военни от армията на САЩ в отпуск) успяха да обезвредят нападателя, докато той опитваше да презареди засеклия си автомат.

Преди броени дни пък полските служители за сигурност организираха фалшива евакуация при атентат във Варшава:

Междувременно стана ясно, че днес Брюксел остава блокиран от множеството мерки, предприети заради опасенията за възможни едновременни атентати.

Повечето от държавните и общинските служби не работят, включително гишетата за приемане на молби за убежище от мигрантите, а също детските градини, училищата и университетите.

Повечето големи магазини остават затворени, а съветът към гражданите е да избират малки квартални бакалии да пазаруват храна.

Метрото остава затворено, а някои от шофьорите на градския транспорт отказват да работят и твърдят, че се чувстват застрашени.

Повечето от служителите в НАТО и институциите на ЕС днес са посъветвани да работят от домовете си. Улиците в града са почти напълно обезлюдени.

Очаква се по-късно днес властите да съобщят нова оценка за степента на опасност. Засега Брюксел е в най-висока степен на тревога, а снощи бе повишена до предпоследна степен готовността за защита на Съвета на ЕС.