Силната буря затвори оранжериите от Ботаническата градина при БАН за посетители още в събота, защото предизвика пробиви по повечето от отделните отделения на съоръжението. Това заяви директорът на оранжерията доц. Антоанета Петрова, предаде репортер на БГНЕС.
Това е предупреждение за необходимостта от една цялостна реконструкция на тази оранжерия, която съхранява не само най-богатата национална колекция, но и колекция, която е най-богата на Балканите със своите екзотични и тропични растения и по-богатство на много добро средно световно ниво и заслужава много повече и площ, и добри като качество оранжерии, обясни тя.
Освен това е необходимо и да се подменят стъклата с поликарбонат, защото това ще позволи дори и в аварийни ситуации да няма хвърчащи стъкла, които могат да наранят хората и самите растения. Освен това поликарбонатът задържа повече топлина и ще се пести от текущата поддръжка на оранжериите.
Ние практически сме на оцеляване, заяви доц. Петрола и посочи, че бюджетът, с който разполага Ботаническата градина е малко над 600 хил. лв. за година. Като по-голямата част от него е за отоплението на оранжериите. Във фонд работна заплата има недостиг от над 80%.
За съжаление най-много са щетите в две отделения, в които са едни от най-топлолюбивите сбирки на Ботаническата градина при БАН. Това са Геснериеви растения, Бегонии, Орхидеи, Бромелиеви растения и папратни растения.
“През вчерашния ден, когато спрял вятърът, работниците са успели в четири от оранжериите, където са били по-малки щетите, да направят временно покритие. Останали са обаче три оранжерии, с по-сериозни щети. Единственото, което могат да направят е да разместят растенията, за да няма такива, които са под пробивите.
Освен това са застлали някои от растенията с полиетилени, за да може да се запази все пак температурата им. В същото време отоплителните уреди в тези оранжерии не са били изключвани през цялата нощ, но въпреки това сутринта температурата е била почти еднаква с тази извън оранжериите.
Днес продължават ремонтите на засегнатите оранжерии, като се надява да останат само двете най-засегнати, за които прозорци вече са поръчани и те също най-скоро ще бъдат затворени.
Доц. Петрова обясни и че в момента се измерва остъклената площ, която е била увредена. При растенията също не са броили колко са засегнатите, защото по-важно е на първо време да бъдат опазени и преместени. Има растения с механични повреди от стъклата, които са падали върху тях. Със сигурност ще има и такива, които ще развият гъбични инфекции.
“Ако нямаме собствени приходи, в този период трябваше вече да сме в неплатен отпуск и оранжериите да стоят без персонал”, допълни тя.