Баварският премиер Хорст Зеехофер унизи германския канцлер Ангела Меркел на конгрес на своя Християнсоциален съюз (ХСС) и бе преизбран за пети път за негов лидер, но с рекордно „нисък” резултат - 87,2%. Преди 2 години той получи 95,3% от гласовете на делегатите.Много от тях му отказаха в събота подкрепа заради отношението му към Меркел, която е и лидерка на сестринския Християндемократически съюз (ХДС). Когато тя пристигна в Мюнхен, за да говори пред конгреса на ХСС, колата й паркира при проливен дъжд. А Зеехофер не излезе да я посрещне, защото не искал да се мокри, предава от Берлин кореспондент на "Труд". 

В речта си Меркел, която отхвърля идеята на ХСС да се въведе горна граница за прием на бежанци в Германия, заяви: „Изолация и бездействие не са решение в XXI век, трябва да вложим всичките си сили за намиране на европейско решение.” Тя предупреди, че ако най-могъщата европейска държава затвори границите си, това ще е краят на ЕС. И цитира канцлера обединител Хелмут Кол: „Германия е нашето отечество, Европа е бъдещето ни!”

Зеехофер застана до нея на трибуната и я нападна фронтално: „Ако не се разберем с култура и разум за лимит на бежанците, в перспектива няма да получим одобрението на населението.” Прозвуча и нещо като заплаха: „Пак ще говорим и ще се разберем!”
Меркел слушаше стъписано, докато накрая все пак Зеехофер изрече по повод 10-годишното й управление: „Това бяха много добри години и ти постигна много за Германия и Европа.”

Пред в. „Билд ам зонтаг” баварският лидер смекчи малко тона: „Въпреки някои различия в позициите ще продължим да работим заедно.”