Има голяма опасност, и то реална, от атаки с биологично оръжие. Това заяви почетният консул на Израел у нас проф. д-р Красимир Методиев, цитиран от "Телеграф". По думите му за атака с химическо оръжие не се говори, защото то отдавна вече е на сцената."Има подготвени химически оръжия, използвани и преди - войната в Залива и други инциденти в Ирак, Афганистан, Сирия. Що се отнася до биологичното оръжие, то би могло да бъде нещо ново в ръцете на терористите", обяви проф. Методиев.

Според него модерните бактериологични оръжия биха могли да бъдат всеки един организъм, който предизвиква сериозна и рискова инфекция. "Биооръжията могат да бъдат разпространени сред голяма част от населението и да избухнат мащабни епидемии. Съвременните се разделят на три категории - А, Б, С. В първата се включват най-високорисковите, микроорганизми, например причинители на антракс, ботулин, чума, вариола, туларемия. Те биха могли да бъдат генетично манипулирани, за да предизвикат още по-сериозни усложнения", категоричен е почетният консул на Израел у нас.

"Като модел за избор на първо място е антраксът, като се използва неговата спороносна форма, разпространена по аерозолен път. Представете си, че сме приготвили една суспенсия, която съдържа генетично манипулирани спори на антракса с много по-голяма агресивност и този аерозол се разпръсне в, да речем зала "Арена Армеец", където има 12 000 човека. При такива спороносни антракси бацили инкубационният период може да бъде дори от 4 до 6 часа. Това е номер едно избор на биотерористите", продължи проф. Красимир Методиев.

"Що се отнася до вариолата , там нещата са по-различни, защото в целия свят няма нито един клиничен случай на вариола благодарение на ваксинацията, която дава 100% ефект. Вариолната ваксина или преболедуване дава доживотен имунитет. Обаче вирусът на вариолата се пази в специални лаборатории в живо състояние, за да може, ако, не дай си боже, някъде нещо стане, да имаме готовност за ваксина, а и да имаме реална представа за самия вирус. Същото би могло да бъде и в ръцете на терористите. Когато те разполагат с вируса, нещата стават сериозни", заключи той.