За Черния петък (Black Friday), който трябва да се осъществи на 27 ноември, сме констатирали, че в огромния брой случаи правилата се спазват и намаленията ще бъдат действителни. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, предаде БГНЕС.
Все пак Маргаритов алармира, че извън Черния петък, има доста случаи при малки търговци и големи вериги, в които се анонсират намаления, които не отговарят на действителността. Това става, когато търговецът вдига цената на продукта няколко дни преди да анонсира съответния процент намаление. Когато го направи е ясно, че това не е действителният процент намаление, съгласно старата цена, на която е продавана стоката. От КЗП уточняват, че има изискване по закон стоката да бъде продавана поне 30 дни, за да може процентът намаление, който ще бъде извършено от търговеца да е релевантно.
Друга нелоялна практика на търговците е свързана с промоции за стоки, за които после се оказва, че не са с достатъчна наличност в търговската мрежа. Това се прави с цел подмамване на потребителите в определени търговски обекти, идвайки на място те са склонни да си купят други неща на по-високи цени.
КЗП е забранила продажбата на 112 вида стоки, преди всичко свързани с деца, електрически уреди и стоки за шега. Освен това председателят на комисията се похвали, че условията, в които се предоставят услуги в некатегоризирани сектори намаляват с около 50%. С около 37% са намалели нарушенията в онлайн търговията.
Относно договорите с общи условия, които се предоставят на потребителите КЗП е проверила договори от над 40 институции. Констатирани са около 350 неправомерни клаузи, за които са издадени предписания за отстраняване. Основно те са свързани с някои ограничения на права на потребителите. Много често търговците се изкушават да включват в общите си условия-кредитите да бъдат предсрочно изискуеми или да се заплатят лихвите за целия период от кредита, независимо, че е бил предсрочно изискуем. Ако потребителят се натъкне на такива клаузи е редно да сигнализира КЗП.
Предвид предстоящия студентски празник-8 декември КЗП е започнала масивна проверка на сайтове и туроператори, за да установи дали няма да има нелоялни търговски практики и ползващите туристическите пакети да са спокойни за пребиването си. Засега са установени нарушения, за които са издадени 6 акта от общо проверени 70 туроператори. Нарушенията са за липса на удостоверение на туроператора, местонахождението на хотелите, цената и категоризацията.