Китай преговаря с България за изграждането на скоростна железница от Пекин до София. Това ще бъде и една от темите, които ще се обсъждат на икономическия форум и срещата на китайското правителство с министър-председателя Бойко Борисов в Пекин и Шанхай.Китай инвестира 17 милиарда долара, за да възстанови древния „път на коприната". Ще изгражда транс континентална високоскоростна железопътна линия, която минава и през България.

За целта до 10 години ще трябва да бъде изградена и нова жп връзка с Турция освен съществуващата, информира bTV. 

У нас Китай има интереси в областта на земеделието, туризма, леката промишленост и автомобилостроенето. В икономическа зона „Тракия" край Пловдив ще бъде изградена европейско-китайска икономическа зона.

Китайският бизнес проявява интереси към българския IT сектор. Една от най-големите китайски компании по кибер сигурност в момента проучва възможностите за съвместни продукти с български партньори.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Шанхай с кмета на града Ян Сюн. Пред своя домакин Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети София, за да бъде финализирано споразумението.

Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София, е нещо, което бих описал с китайски идиом, който гласи "Всичко е налице, с изключение на източния вятър", заяви от своя страна Ян Сюн.

Той изрази надежда форматът 16+1 да доведе до конкретни резултати и каза, че инициативата ще има голям принос както за отношенията между Китай и Централна и Източна Европа, така и между Китай и България. Шанхай е с население около 24 млн. души, а целта ни е да превърнем града във водещ икономически, финансов и търговски град не само в Китай, но и в света, отбеляза кметът.

Според него има изключително много възможности не само за търговия с България, но и за разширяване на взаимоотношенията в областта на културата, науката и иновациите. Накрая Ян Сюн отбеляза, че всяка сутрин пие кисело мляко.