Съветът на Европейския съюз повиши нивото на тревога от „жълто“ на „оранжево“, предаде агенция Belga. Решението ще доведе до въвеждане на нови мерки за сигурност. Заради повишената тревога Люксембург, който е ротационен председател на ЕС, е анулирал повечето от планираните за понеделник срещи. Срещата на европейските министри на образованието и тази на еврогрупата не са отменени. Един от най-строго охраняваните обекти в белгийската столица – щаб квартирата на НАТО, където са в сила допълнителни мерки за сигурност, в понеделник ще отвори врати с гъвкаво работно време, съобщава ТАСС, позовайки се на информация от официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску.

„Щаб квартирата на НАТО, която се намира в североизточната част на столицата, ще бъде отворена в понеделник. Мерките за сигурност за засилени и ще бъде в сила гъвкаво работно време“, заяви Лунгеску. 

Тревожна новина дойде  отново и от Париж. Неизвестни извършители са задигнали от парижка болница костюми за химическа и биологическа защита, съобщава руският вестник „Независимая газета“. Изданието, цитирано от "Фокус", се позовава на информация от ръководството на столичната клиника.

Защитните костюми са били съхранявани в помещение, достъп до което се получава чрез въвеждането на код, с който обаче са разполагали „много хора“. От болницата са подали сигнал за кражба в полицията.

Новината идва на фона на обтегнатата обстановка след серията терористични атаки във фаталния за Париж петък 13-ти, при който загинаха 130 души. Тя провокира страховете от нова екстремистка атака във френската столица, в която ще бъде използвано химическо или биологическо оръжие.