Ние вече сме в дългова спирала. Това заяви пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.
„Кабинетът „Борисов“ си гарантира спокойствие с новия дълг от над 5 милиарда лева, който ще бъде изтеглен през 2016 г. Виждаме по-голям дефицит и по-голям дълг, което ще бъде проблем на следващите няколко правителства“, категоричен е Дянков. Бих се радвал дефицитът през 2016 г. да бъде 1,5%, каза още той.
Според него „в момента няма затягане на коланите, ние харчим много повече от други държави“. Но също така не наблюдаваме и някакви големи реформи. Бяха направени само няколко промени от министрите Теменужка Петкова и Владислав Горанов в енергетиката, но те не са достатъчни, отбеляза той.
„В България се е създала практика всичко да зависи от бюджета. Но реформи като тази в МВР трябваше да се свършат по-рано, а не да се чака бюджетът“, каза Дянков и добави: „Колкото повече се изчаква, толкова е по-голяма вероятността реформата да не се осъществи“.
Помолен да коментира състоянието на Бюджет 2016 и на каква пица би го оприличил, той каза: „Тиха и незабележима пица, която няма да се запомни с нещо особено“.