Самка на северния бял носорог на име Нола почина в неделя в зоологическата градина в Сан Диего, щата Калифорния, се казва в съобщение на зоопарка. В света останаха само три екземпляра от вида.
Популацията от северния бял носорог бе унищожена напълно от бракониерите в дивата природа на африканския континент, припомня ТАСС.
Нола бе на 41 години и „извънредно важно животно, не само за зоопарка, но и за целия свят”, се казва в тъжната вест. Тя живя в калифорнийския зоопарк от 1989 година.
В последно време бе лекувана от бактериална инфекция. След като състоянието й се влоши значително, лекарите решиха тя да бъде евтаназирана. Трите останали носорога са в кенийския резерват „Ол Педжета”, съобщават представители на зоопарка в социалната мрежа „Фейсбук”.
На 27 юли в зоологическата градина на чешкия град Двур Кралове над Лабем почина самката от същия вид Набира, която бе последната, живееща в европейски зоопарк.
„Става въпрос за тежка незаменима загуба. Смъртта на Набира е символ на катастрофалното намаляване на популацията на носорозите по целия свят и приближи още един животински вид към пълното му изчезване”, каза тогава директорът на зоопарка в Чехия.
Северните бели носорози са по-големи от събратята си. Височината им е до 2 метра, а теглото - 4-4,5 тона. Дължината на двата рога обикновено е между 1 и 1,5 метра.