Към днешна дата приходите от плащания по концесионни договори за морски плажове са 8 376 950 лв. с ДДС. До края на м. ноември 2015 г., когато е падежът за плащане на втора вноска от концесионните плащания, се очаква постъпленията да надхвърлят 11 млн. лв., съобщиха за БГНЕС от МРРБ.
Служителите на регионалното министерство са извършили 233 проверки , съставили са 42 акта на 31 плажа и са наложили глоби на нарушителите на обща стойност 944 000 лв. съгласно чл. 23 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Сред най-често констатираните нарушения са ограничен достъп до плажовете, неспазване на условието за 50% свободна площ, лошата хигиена, презастрояването с временни търговски обекти и влошаването на условията на околната среда като цяло.
През сезон 2015 г. най - драстични нарушения от страна на концесионерите бяха констатирани на плажовете “Слънчев бряг – север” ”, “Ахтопол – север” и “Обзор – център“, за които министър Лиляна Павлова многократно обяви пред медиите, че ще развали договорите. Към днешна дата обаче все още няма никакъв резултат от страна на държавата и нарушителите вероятно ще спасят „златния“ си бизнес със сянката и през следващата година по причина, че 6-я месечния срок, за да се открият процедури за нови стопани вече изтича.
Ппрез лятото на 2015 г., поради множество оплаквания от страна на туристи по Черноморието бяха предприети мащабни проверки от страна на МРРБ, които установиха драстични нарушения, включително и т.нар. „златен“ чадър за цена от 57 лв. на ден на плажа на „Слънчев бряг - север“ . На концесионера на последния плаж - пловдивската фирма „Сънинвест“ ООД бе наложена колосалната глоба от 320 000 лв., която според проверка на БГНЕС все още не е платена, въпреки законовия срок. За последните 5 години същият наемател на плажа е глобен с общо 700 000 лв., но явно финансовите санкции не са в състояние да прекратят порочната практика . Причината за това е, че икономически е по-изгодно да не се спазват договорите, и с някаква част от постъпленията от нарушенията - предимно от презастрояване и от разполагане на чадъри на повече от 50% площ , да се плащат глобите. Тази практика е изгодна и за държавата, защото така към милионите от концесионни такси, в хазната влизат още и милион лева от глоби, както е тази година. Според представители на туристическия бранш, тази двойна игра сваля качеството и вдига цената на услугата за летовниците на нашето Черноморие от една страна, а от друга създава условия на неравнопоставеност на съвестните концесионери, които стриктно спазват договорите си и предлагат сянка и обслужване на плажовете на цена от 8 до 12 лв. за шезлонг.