Над 600 млн. лева е инвестирала страната ни всяка година в пътища и магистрали през последните 7 години. Това сочат данни от анализа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, придружаващ решението за увеличението на винетките от догодина, пише „Сега".Според изнесените неотдавна данни по всички програми в периода 2009-2015 г. досега в изграждането на нови аутобани и в ремонта на изградените пътища са инвестирани близо 3.15 млрд. лева.

Най-много средства - 1.45 млрд. лв., са дошли от оперативна програма "Транспорт", с които се довършиха магистралите "Тракия", "Марица" и част от "Струма". Близо 800 млн. лева е вложила държавата в ремонти, финансирани със заеми по програма "Транзитни пътища".

300 млн. лв. са отделени от бюджета за ново строителство - като това на пътен възел "Белокопитово", който е част от магистрала "Хемус" при Шумен. Други 560 млн. лв. са похарчени за рехабилитация на пътища I, II и III клас по "Регионално развитие", а близо 50 млн. лв. - по програмата за трансгранично развитие.

Тези инвестиции от над 3 млрд. лв. изтъкна и регионалният министър Лиляна Павлова. Но към тях би трябвало да прибавим и парите, които се събират всяка година от винетки. Паралелно всяка година държавата е отделяла още над 1.2 млрд. лева за текущ ремонт и поддръжка - общо за посочения 7-годишен период.

Парите са в бюджета на агенция "Пътна инфраструктура", където се разпределят от хазната. Основната част от тези пари са за текущи ремонти през годината. Друга част се харчи за т.нар. аварийни ремонти - за обезопасяване на шосета, често се налага да се кърпят дупки и в студено и дъждовно време, за да се предотвратят произшествия. В текущите ремонти влизат и рязането на храсти и треви, както и смяна на мантинели. Част от годишната поддръжка на шосетата е почистването на снега, но то е средно 30 - 40 млн. лева.

Най-малко пари за текущ ремонт и поддръжка са похарчени през 2009 г. - 135 млн., а най-много през 2013 г. - 186 млн. лв. През последните 7 години общо за пътища и магистрали са отишли близо 4.3 млрд. лева. Така всяка година са били харчени над 620 млн. лева.