Хиляди останаха без ток заради силния вятър, много пасажери преживяха кошмар по нашенски на летище Пловдив, заради отклонени полети. Двама души са приети в "Пирогов" с наранявания, причинени от силните ветрове през изминалото денонощие.
Много са сигналите за паднали дървета и съборени рекламни материали и пътни знаци. Такава е ситуацията след снощния силен вятър, по информация на кореспондентите на БГНЕС.

Далекпровод на ЕСО аварира вследствие на паднало дърво. За отстраняване на повредата и с цел осигуряване на безопасни действия, е необходимо ЧЕЗ да изключи и свое съоръжение, съобщиха от там.

В резултат без електрозахранване от този момент са столичните квартали Младост 1 и 2, Мусагеница, Дървеница и част от Студентски град. Възстановителните дейности ще продължат до 1 час.

Днес в 14 области на страната е обявен оранжев код заради бурен вятър, а в 11 – жълт код. Заради вятъра хиляди хора в различни райони на страната останаха без ток, съобщават от ЧЕЗ. Без електрозахранване останаха райони в София град, София област и Враца.

По информация на БНТ е прекъснато електричеството и в района на Елин Пелин, Своге и няколко села в община Дупница. Без ток са и над 6 хиляди клиенти на ЧЕЗ в област Враца. Аварийни екипи работят за отстраняване на повредите. Енергийният министър Теменужка Петкова отиде до Долни Богров, за да види как се отстранява аварията, заради която бе спрян токът.

На много места в страната са паднали дървета, навеси, пътни знаци и билбордове. До Южния парк в София през нощта дърво е паднало върху автомобил. Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е работило по 27 сигнала за възникнали проблеми. А от зелени системи са отстранявали паднали клони и дървета на 90 места. Конструкция на столичен мол е паднала от силния вятър.

Въгледобивът в „Мини Марица Изток” също е временно беше преустановен заради силните пориви на вятъра, достигащи до 27 м./сек.
Както БГНЕС вече съобщи вчера в „Пирогов” жена беше приета със счупен, закачена от клон на падащо дърво. Тя има сериозно счупване на подбедрената кост и ще бъде оперирана. От здравното заведение съобщават и за още един пострадал вследствие на силния вятър - 47-годишен мъж е постъпил за лечение след удар по главата от падащ предмет на строителен обект. След като е приет за лечение, раната му е обработена и той е изписан.

Пристанище Варна остава затворено. 20 метра в секунда е скоростта на вятъра, няма информация за поражения в града. Изключително силен е вятърът и в Смолянско, съобщи БНР. Поне от десетилетия в Родопите не е вилнял такъв вятър, коментират по-възрастните хора. Има счупени стъкла на прозорци, съборени и изпочупени керемиди и покривни ламарини. За щастие няма тежки инциденти. В гората силният вятър е съборил стотици дървета. Цели квартали в Кюстендил са без ток. Причината са сериозни аварии в резултат на силния вятър. Екипите на ЧЕЗ не успяват откликнат на всички позвънявания от абонати и да отстранят всички аварии. Тежка е ситуацията в курорта Паничеще. Поради паднали дървета там има скъсани проводници.