В съдебната система не само аз съм тумор, има много магистрати, които допускат и са допускали много повече грешки и пропуски. Ако се приеме, че аз съм дяволът на тази система, сега всички трябва да са спокойни, защото вече не съм в нея. Това каза в студиото на bTV Румяна Ченалова.Тя поясни, че е приела спокойно решението на Висшия съдебен съвет за своето дисциплинарно уволнение, защото го е очаквала. „Просто върху мен се съсредоточи вниманието, въпрос на лошо стечение на обстоятелства”, смята бившата съдийка.

Тя бе категорична, че атаката срещу нея е започнало с изявлението на френския посланик в България, което е било отклонение от дипломатическия тон и език и грубо вмешателство в съдебната система.

„Проблем беше това, че никой не реагира на думи, които клеветяха български съдия. Нищо не каза по това ВСС, иначе чувствителен по такива теми, не реагира Съюза на съдиите, който обикновено е обективен, нищо не чух от Асоциацията на българските съдии”, смята Ченалова.

Тя съобщи, че ще обжалва решението на ВСС, въпреки че решението за нейното уволнение бе взето с пълно мнозинство и нито един глас против или въздържал се. 

По въпроса за записите Ченалова заяви, че в разговорите се прокарва идеята за невинността на съдия Владимира Янева. "Главният прокурор, който добре борави с Наказателния кодекс има виждане, че Янева не е виновна, докато премиерът е на обратното мнение", каза бившата съдийка. Тя отново потвърди автентичността на записите, но отрече да ги е правила или публикувала.

"Владимира Янева ми каза, че трябва да има жертва и това й било казано от Георги Колев, тя не направи нищо, за да ме защити, за да се спаси. Тя не реши нито един проблем в СГС, докато беше негов председател, аз самата й казах, че не става за ръководител", призна Ченалова.