- Г-н Русев, вие ли сте купувачът на “Виваком”?

- Да, аз съм.

- Защо бе толкова оспорван търгът за продажбата на 33%-ия дял на ВТБ в БТК? Някои смятат, че цената, която бе постигната, е твърде висока.

- Да, цената е висока спрямо дълга, който беше повод да се стигне до тази продажба.

Дългът бе 180 млн. евро и обикновено се продава обезпечението, за да се покрие дългът. От тази гледна точка цената е висока. Дългът ще се изплати, той е част от цената.

Търгът бе оспорван, защото самата процедура бе такава. На всеки 30 минути имаше бид*. Ние бяхме в две отделни стаи на една сграда. Нито го виждаш, нито го знаеш кой точно седи в другата стая. И всеки 30 минути подаваш бид и това отнема време. Накрая печели този, който даде най-висока цена, когато единият се откаже. Затова бе оспорван търг.

- Какви са намеренията ви за “Виваком”? Запазвате си дела и управлявате или бързо търсите друг купувач?

- Още не съм влязъл във “Виваком”, за да говоря какви са намеренията ми. Нека приключим с документацията. Има много неща още да се оправят, да се изчистят. Знаеш, че аз съм в този сектор от 2001 година. Обикалям.

- Да, участвате в продажбата на бившата БТК за трети път.

- Не, не е вярно, че съм участвал в продажбата, но активно съм участвал в развитието на телекомуникационния сектор у нас. И в създаването на “Телелинк”, и в изграждането на “Глобул” и в “Мтел”, и във “Виваком”. Намерията ми за “Виваком” са сериозни, а не спекулативни.

- Какви са историите с подставените лица на Цветан Василев, този Луврие и другите фигури в мъглата?

- Не съм запознат изобщо. Нямам представа. Аз се включих в момента, в който “Ърнст енд Янг” почнаха процедурата. Оттогава следя процеса. Но аз Цветан Василев съм го виждал два пъти. Нямам никакви взаимоотношения с него. За другите - Луврие и прочее, каквото и да ти кажа, ще е чиста спекулация. Те нямат никакво отношение към процеса, в който съм участвал.

- Сериозни ли бяха намеренията на другия участник в търга?

- Ако погледнеш назад, ще видиш, че Панос Германос продаде веригата си “Германос” на “Космоте” (някогашния собственик на “Глобул”, днес “Теленор” - бел. ред.) за 1 млрд. и нещо евро. След това той има партньорство с Тор Бьорголфсон (исландски милиардер, един от бившите собственици на “Виваком” - бел. ред.), притежават един от мобилните оператори в Полша - “Плей”. Така че той не е външен човек, има отношение към телекомуникационния бизнес. Но специално за този търг дали парите, с които участваше, са били само негови, дали са били с Тор, не мога да кажа.

----------------------------

*бид - от англ.,

термин в търговията

Със Спас Русев разговаря Борислав Зюмбюлев