Между 15-20 % скок в цената на тока от април 2016 очаква КНСБ. Това стана ясно от думите на президента на синдиката Пламен Димитров след среща с левицата в парламента.
От КНСБ са притеснени от системните рискове в бюджета, които не били във фокуса на общественото пространство и непоказания проблем с енергетиката. Проблем синдикатът вижда в либерализацията на цените на електро енергията.
От 1 април България ще либерализира цената на електрическата енергия, припомни Пламен Димитров. Затова и той очаква драстичен скок в цената на тока между 15% и 20%.
Това увеличени нямало да се понесе от хората без бюджетна подкрепа. 2 300 000 български граждани живеят с доход на член от семейството по-малък от прага на бедност. Те нямало да се справят с ръст на цената на тока.
270 000 души са подпомагани от държавата с енергийни помощи. Искаме поредица от мерки, категоричен бе Пламен Димитров. За повече подредени политики в енергетиката, настояват от КНСБ.
"За нас от БСП заложената философия на бюджета за 2016 година не дава възможности за социално и икономическо развитие", категоричен бе лидерът на червените Михаил Миков. Левицата настоява да се приемат редица социални мерки между първо и второ четене на бюджет 2016. Миков се надява на здрав разум в партиите.