Прояви се традиционният за руската дипломация имперски подход на публично унизяване на българския суверенитет. Нищо ново - грешка, която Русия прави от век и половина. И после се чуди защо активната част от обществото ни изпитва страх и тревога (т.нар. "фобия"...) от руската външна политика. 

Това пише лидерът на ДСБ Радан Кънев в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" по повод изказването на руския външен министър Мария Захарова в четвъртък. "Москва се надява, че българските власти ще се въздържат от неоснователни обвинения срещу Русия", коментира тя след интервюто на българския президент Росен Плевнелиев пред "Индипендънт", в което той обвини Москва в подривна дейност на Балканите.

"Прояви се и традиционният за българската политика слугински оправдателен режим в стил "когато в Москва кашлят, в София се разболяват". Нищо ново - грешка на мнозина (съчетана с предателство на малцина), която кара от век и половина мнозина българи да не разбират, че руските и българските национални интереси на Балканите са естествено често различни и дори конфликтни. Грешка, допринесла в най-голяма степен за трагедията от 1912-18г.", продължава Кънев.
 
Той обяснява, че "хибриден конфликт" е термин, използван в официални документи на НАТО и ЕС, на които България член. "И е съвсем нормално българският държавен глава да използва тази терминология. Просто днешният ни президент има смелостта да го прави", пише Кънев по повод нападките срещу Плевнелиев заради думите му пред "Индипендънт": "Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война", целяща дестабилизиране на цяла Европа". 

"От руска страна, признаването на болезнения факт, че сме част от политически съюзи с различни от руските геостратегически интереси, е първостепенна предпоставка за добри и приятелски отношения. 

От българска страна, който не е съгласен с този факт, е свободен да поиска напускане на НАТО и ЕС. Но докато сме участници в тези съюзи, обща задача на българските политици е да браним достойнството на нацията си и смелите позиции на президента си", завършва Радан Кънев.