И без това нагнетената след кървавата драма в Париж обстановка в Италия вчера стана още по-тревожна от предупреждението на Федералното бюро за разследване на САЩ за готвени от ИДИЛ терористични атентати срещу намиращи се в Рим, Милано и други градове прочути катедрали, паметници на културата, музеи, хотели и ресторанти.Масло в развихрилия се пожар на психозата наля пък спирането за един часа на една от линиите на метрото в Рим заради изоставен съмнителен пакет, намерен във вагон на мотриса. Опасенията, че страната може да стане съвсем скоро обект на атака от джихадистите, бяха подсилени и от съобщенията, че все още търсеният под дърво и камък атентатор от Париж Салах Абделслам, връщайки се в началото на есента от Сирия в Белгия бил преминал през Италия и добре я познавал.

Естествено след сигнала на ФБР, че терористите се целят преди всичко в базиликата „Свети Петър” във Ватикана, в Катедралата на Милано и оперния театър „Ла Скала” в града, мерките за тяхната охрана станаха още по-яки. Разбира се, италианските сили за сигурност не стоят със скръстени ръце и веднага след касапниците във Франция миналия петък броят на пазещите постоянно трите прочути обекта полицаи и карабинери бе увеличен рязко. Според непотвърдени официално сведения от вчера обаче охранителите им - в униформа и цивилни - са двойно повече, като сред тях вече има и войници в пълно бойно снаряжение. В Рим те са над 700, като дежурят на постоянни постове или са в подвижни патрули, движещи се не само край Ватикана, а из целия исторически център на Вечния град.

Що се отнася до Милано, то областният управител на Ломбардия Роберто Марони поиска от правителството командированите от цялата страна за завършилото неотдавна световно изложение „Експо2015” над 1000 полицаи, карабинери и армейци, въобще да не напускат града. Още повече, че освен прочутата готическа катедрала и театъра „Ла Скала”, в столицата на Ломбардия се намират щаб-квартирите на най-големите италиански банки, огромната част от националните медии, куп световно известни модни къщи, големи хотели, важни летища, стратегически транспортни възли, прочутият стадион „Сан Сиро” и още много съблазнителни за терористите цели.