Въоръжени лица нападнаха луксозен хотел в Бамaко, столицата на Мали и държат 170 души за заложници, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на високопоставен източник от силите за сигурност и на очевидци.

„Много рано тази сутрин се чу стрелба. Очевидно това е опит за вземане на заложници. Полицията е на мястото и отцепва района”, заявил източникът пред агенцията.

Агенция Франс прес цитира съобщение на компанията, която притежава хотела, в което се казва, че нападателите

държат за заложници 140 гости на хотела и 30 души персонал.Агенцията съобщава за поне трима загинали заложници.

Според местния сайт Depeche Du Mali терористте са били около десет души. Изданието информира за няколко ранени, които са откарани в болница и отбелязва, че атакуваният хотел „Радисън” е имал репутация като едно от най-сигурните места в Бамако. Училища, фирми и посолства в района са затворени.

Франс прес, цитирана от Би Би Си казва, че драмата се разиграва на 7-ия етаж на сградата, а нападателите са описани като „джихадисти”.

По-късно беше съобщено, че

терористите са освободили няколко от заложниците - такива, които могат да цитират стихове от Корана. АФП пък информира, че службите за сигурност на Мали са извели две жени от хотела.

Агенция Ройтерс дава още подробности за нападението, заявявайки, че въоръжените мъже са пристигнали с автомобил на мястото около 7.00 ч. местно време (9.00 ч. българско време), като нахлули през бариерата, поставена от съображения за сигурност.

Свидетели казват че превозното средство на терористите е било с дипломатически номер. „Дойдоха докато метях двора. Бяха в кола с дипломатически номер,бяха маскирани. Охраната на входа ги спря, те започнаха да стрелят и ние избягахме”, разказва градинарят.

Нападателите крещели „Аллах Акбар”

(бел.ред. „Аллах е велик”) , докато нахлували в хотела, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източника си в малийските сили за сигурност.

Войски на малийската армия са разположение около хотел „Радисън”, а впоследствие стана ясно, че там има и френски войски.

По информация на Франс прес

части на армията на Мали щурмуват хотела.

Агенция Ройтерс припомня, че северната част на Мали беше окупирана ислямистки екстремисти, някои свързани с „Ал Кайда”, през по-голямата част от 2012 г. Въпреки, че бяха изгонени с военна операция, ръководена от Франция, спорадичните прояви на насилие в страната продължават.