Процесите на ислямизация сред ромското малцинство не трябва да бъдат подценявани. За това предупредибившият шеф на разузнаването генерал Кирчо Киров в студиото на БТВ в коментар за обстановката, в която се намира в момента Европа и България и рисковете пред сигурността.
Изрично Кирчо Киров посочи района на Пазарджик, където теча усилена религиозна кампания и то от години. Генералът обясни, че именно там има условия за радикализация - бедност, липса на перспектива: „България е бедна държава, а положението на тази прослойка е тежко, затова са и лесно манипулируеми. Не е задължително да се радикализират с финансови мотиви само. Причините са комплексни", обясни Киров след сравнение между българските условия и условията например във Франция, очертали профила на младите терористи - живот в гето, недостатъчно образование, недостатъчна перспектива, хронична бедност.
Включително Кирчо Киров заяви, че със сигурностпреминаващите през България различни хора, пребивавали в различни страни от Близкия изток са влизали в различни контакти с хора тук, в страната. „Част от тях контакти с цел радикализиране на тази част от ромското население", заяви той.
Според Кирчо Киров обаче Българската държава се справя относително добре и прави всичко възможно спрямо възможностите, които има. Той припомни все пак хроничната недофинансираност на работата на специалните служби и разузнаването - точно там, където трябва да се съсредоточат най-вече усилията.
„Нито една държава, и съответните й служби, не е в състояние да се справи сама с това глобално зло, каквото е ИДИЛ", заяви Киров като допълни, че заявленията и исканията за контрол на границите звучи по-скоро като добро пожелание, на което той не вярва.
На практика Шенген бе денонсиран от бежанския поток, интеграционните процеси загубиха своя темп, практически бе денонсиран и договора от Дъблин, на практика споразумението за квотния прием - заключи генерал Киров и обобщи, че „очевидно концепцията на ЕС подлежи на преразглеждане и преоценка, включително и преоценка на лидерските качества на настоящите ръководители на ЕС".