За Европа на две скорости заговори председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в пряка дискусия с европейските граждани, която се състоя в сряда и бе излъчвана и по БНТ, пише "Сега". Според Юнкер ЕС трябва да изработи рамка, която да позволява едно ядро от страни от ЕС да следват заедно всички единни политики и да правят всичко заедно, докато други да бъдат по-слабо ангажирани."Смятам, че вероятно няма да е възможно за 33, 34 или 35 страни да продължат да се движат със същата скорост по едно и също време в една посока", каза Юнкер. "Един ден ще трябва да преосмислим европейската архитектура с група страни, които ще правят всичко заедно и с други, които ще се разположат в орбита около ядрото", добави той. 

Изявлението му е поредното от серия изказвания на евролидери, които намекват за Европа на две скорости. Те зачестиха особено заради очаквания до 2017 г. референдум във Великобритания за това дали страната да остане в ЕС и исканията на Лондон за реформи в съюза, които да позволят повече свобода на страната в различни сфери въпреки ангажиментите като членка на ЕС. Предишният председател на ЕК Жозе Мануел Барозу бе категорично против Европа на две скорости. В диалога с гражданите Юнкер бе категоричен, че Брексит (излизане на Великобритания от ЕС) няма да се случи.

ЕС преговаря за членство със западнобалканските страни, макар че Юнкер обяви в началото на мандата си, че докато той е начело на ЕК до 2019 г., няма да има ново разширяване на ЕС, припомня ИЮОбзървър. Въпреки това и в момента ред страни от ЕС остават извън или се бавят с участието си в някои процеси. Например 19-те страни от еврозоната координират бюджетните си политики и са обединени в банков съюз, в който големите банки са под контрола на Европейската централна банка. В еврозоната действа и единна система за спасяване на закъсали банки чрез общ фонд.

Част от страните в ЕС са част от Шенгенското споразумение, имат обща външна граница и са премахнали граничния контрол помежду си.

Юнкер добави още, че следващата година Еврокомисията планира да внесе предложение за "единни минимални социални права, които да се приложат в целия ЕС". Той повтори тезата си за необходимост от европейска армия и настоя за единна европейска политика по отбраната.