За втори път бившият зам.-председател на НС и ДПС Христо Бисеров ще се яви в съда по делото срещу нападателя на Доган – Октай Енимехмедов.
Бисеров свидетелства за нападението срещу почетния председател на ДПС преди около месец. Той около половин час разказва за случилото се по време на VIII-а Национална конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. Оказа се обаче, че има разминаване между казаното от него и казаното от уволнения от НСО полк. Георги Райков. Затова и двамата ще се изправят днес заедно пред съда на очна ставка. Предишният пък когато приключи разпитът на Бисеров, той отказа да говори пред медиите с мотива, че разпитът му не е приключил.

Преди да се яви в съда на 16 януари бившият зам.-председател на ДПС беше обявен за издирване заради неявяването си на предишните заседания по делото. В показанията си от преди месец Бисеров говори за почетния председател на партията, като го споменаваше уважително като "Господин Доган". Бисеров разказа, че по време на конференцията, докато Доган е говорел, е бил нападнат на трибуната. Самият той говори за суматохата, която се е създала. Разказа, че пистолетът, който е видял, бил без пълнител. В един момент пък обясни и че всички смятали по време на конференцията, че нападателят имал съучастници – хора, които ръководят действията на Енимехмедов. Прокурорът по делото Илия Точев обясни, че е била проверявана и версията за съучастници на Октай, но тя не се е потвърдила. На въпрос дали и други свидетели, освен Бисеров, са потвърдили, че са говорели, че Октай не е бил сам, Точев обясни: "Вие интервюирахме и други представители на ДПС, те са на такова мнение, че има съучастници, но в материалите по няма данни.

По делото вече показания дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателя си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие съдебна експертиза за психичното му състояние. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболяване – тежка депресия.

На 19 януари миналата година на VIII-а Национална конференция имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нищо не предвещаваше ситуацията в началото на форума, за който от дни вървяха слухове, че Доган ще сдаде поста. В един момент млад мъж с пистолет се появи на трибуната. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си, и го насочи в главата на Доган. Пистолетът обаче засече и само щракна, върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Ако бъде признат за виновен Октай Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. Обвинителният акт бе внесен в съда на 9 юли 2013 г.