Колекцията с произведения на изкуството на възрастен германски отшелник, за която се смята, че съдържа разграбени от нацистите картини, е по-голяма отколкото се предполагаше, заяви неговият говорител.

Повече от 60 нови творби са открити в австрийския дом на Корнелиус Гурлит, сред които картини на Пикасо, Реноар и Моне, заяви говорителят му Щефан Холцингер.

Той каза, че след първата инспекция не е имало индикация някоя от новооткритите творби да е била открадната от нацистите. Става дума за картини, които фашисткият режим откраднал от еврейските им собственици или ги закупил от тях на ниска цена по принуда.

Случаят "Гурлит" се прочу за пръв път в края на миналата година, когато следователи откриха 1400 произведения на изкуството в апартамента на отшелника в Мюнхен, включително отдавна изгубени творби на майстори, сред които Матис и Шагал.

81-годишният Гурлит е син на продавача на картини от нацистката ера Хилдебранд Гурлит. Бащата на Корнелиус придобива картините през 30-те и 40-те години на миналия век, натоварен от нацистите със задачата да продава крадени творби и изкуство, които режимът на Хитлер е считал за "дегенерирани".

Германия беше разкритикувана, че не взема отношение по случая. Въпреки че произведенията са били открити в началото на 2012г., впечатляващото откритие стана известно на обществеността в края на миналата година чрез съобщение в списание.

В изявление говорителят на Корнелиус каза, че "повече творби се намират в дома на отшелника в Залцбург".

По молба на Корнелиус Гурлит, творбите се разглеждат от експерти, за да се разбере дали те включват предполагаемо откраднато изкуство. Предварителната оценка въз основа на първоначална проверка не подкрепи такова подозрение.

Миналият месец Берлин съобщи, че ще увеличи финансирането на инициативите за връщане на творбите, откраднати от нацистите, на техните законни собственици, а също може да покани еврейски представители да се присъединят към посредническия орган.