Данък „градина“ и данък „уикенд“ няма да се въвеждат.
Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Чрез него се въвеждаха новите данъци по предложение на финансовото министерство, пише в. „Труд”.
Данък „градина“ предвиждаше земеделските земи в рамките на населените места да се облагат. С „уикенд“ финансовото министерство предлагаше да се възстановява частично ДДС за фирмени автомобили на стойност над 5000 лв. и фирмени имоти, които се ползват не само за служебни, но и за лични нужди. Фирмите трябваше да подават декларация в НАП, в която да посочват каква част от активите се ползват за лични цели. По специална методика данъчните трябваше да определят каква част от ДДС ще се възстановява.
Всички народни представители, включително и от управляващата коалиция, единодушно гласуваха против текстовете. Така те няма да стигнат до гласуване в зала. Не беше прието предложението на шефката на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова данъкът да важи само за имоти с данъчна оценка над 1680 лв.
Остава принципната забрана в закона да се ползват за лични нужди стоки, за които е приспаднат данъчен кредит, коментира счетоводителят Велин Филипов. Той припомни обаче, че тези злоупотреби се установяват трудно.
Депутатите гласуваха таванът на разплащанията в брой да бъде намален от 15 000 на 10 000 лв. Финансовото министерство предлагаше ограничението да бъде 5000 лева, но депутати от ГЕРБ обявиха още преди месец, че прагът ще е по-висок.