Белгиецът Абделхамид Абаауд, мозъкът на предполагаемите атентати в Париж, който беше убит в сряда при операция на френските сили в Сен Дени, е джихадист преминал през сирийската война, след което се връща, за кървавите атаки във френската столица.

"Абделхамид Абаауд официално беше идентифициран, като лицето, което беше убито по време на операцията.....става въпрос за тялото открито в сградата направена на решето", заяви прокурорът на Париж Франсоа Молен. Така той сложи край на 24-часовите въпросителни за съдбата на 28-годишния мъж.

Абделхамид Абаауд е роден през 1987 г. в брюкселското предградие Моленбек. Абаауд се представяше като Абу Омар Суси или Абу Омар ал- Балджики. За първото наименование бе използвал географското наименование на местност в югозападната част на Мароко, от където идва семейството му, а второто Балджики, "белгиеца" на арабски.

"Той беше един малък мошеник", който дразнеше съучениците и крадеше портфейлите на преподавателите, разказва негов бивш съученик пред белгийския таблоид "Ла Дерниер ер". От петъка обаче "малкият мошеник" стана привилегирована мишена на френските и белгийските разследващи служби, които в негово лице виждаха предполагаемия организатор на убийците в Париж. При атентатите загинаха 129 души, а „Ислямска държава“ пое отговорността за това.

Името на Абаауд се споменава в доклад на американските разузнавателни служби през май, който предупреждава за възможни нападения от структури в Европа на Ислямска държава. В доклада се споменава, че Абаауд се е опитал да разпространи информацията, че е загинал на сирийския фронт през 2014 г., за да спрат проверките на белгийската полиция. "В началото на 2014 г. Абу Омар ал-Балджики се появи на първа страница на белгийските вестници, след като вече беше завел малкия си брат Юнес в Сирия определяйки го като "най-младия джихадист в света". Той се е присъединил към други белгийски бойци от елитна бригада на ИД. Абаауд се появи във видео на ИД с брада и афганистанска шапка, седнал зад волана в кола, която влачи трупове към масов гроб. "Преди пълнехме ремаркетата с багаж, играчки, подаръци и отивахме на почивка в Мароко. Сега ги пълним с неверниците, с онези, които ни убиват, които убиват исляма". Така усмихнат и със смесица от арабски и френски думи се обръща той във видеото.
Баща му Омар Абаауд, чието семейство е пристигнало в Белгия преди 40 г. разказва през януари за семейството. "Тук, ние имахме хубав живот, даже фантастичен. Абделхамид не беше трудно дете и стана добър търговец. Но изведнъж замина за Сирия. Всеки ден се питах защо се радикализира до такава степен. Никога не получих отговор", разказва пред "Ла Дерниер ер". "Абделхамид посрами цялото ни семейство. Животът ни е унищожен. Защо, Господи, защо искаше да убива невинни белгийци? Семейството ни дължи всичко на тази страна", добавя той и уточнява, че "никога няма да му прости", че "ангажира" по-малкия си брат Юнес. Той даже е пуснал жалба срещу Абделхамид след като изчезнал Юнес.
Обезпокояващи съвпадения

- На 15 януари, седмица след нападенията в Париж, белгийската полиция нахлу в къща в източна Белгия и уби двама души, чиято мишена, според разследващите е била силите на реда. Абаауд не е там. Но в началото на февруари, в интервю за списание на ИД казва, че е "планирал" предотвратените нападения. " В крайна сметка успяхме да стигнем до Белгия. Успяхме да получим оръжие и да планираме операция срещу "кръстоносците", се хвали той.

Според белгийския печат Абаауд е бил локализиран в Гърция, където контактувал с двамата джихадисти убити във Вервие и Атина за малко не успява да го арестува. "Успях да отида и да се върна в Сирия, въпреки преследването на толкова разузнавателни служби", продължава с хваленето си той.
През юли по време на процес в Брюксел за набиране на белгийски джихадисти за Сирия Абделхамид Абаауд бе осъден задочно на 20 г. затвор.