76-годишен благоевградчанин от кв. „Грамада” „изгоря“ с 3000 лв., след като падна в капана на изпечени мошеници. Във вторник сутринта в района на хотел „Рио“ Георги Дюлгеров бил заговорен от непознат мъж, около 65-годишен, който се представил за евреин, съобщава struma.bg.Той обяснил, че е от Израел и очаква всеки момент да получи пратка с бяла техника, която поръчал. Тъй като не познава българските пари, помолил нашенеца спешно да му услужи с 3000 лв., като в залог предложил да му остави позлатения си часовник и чантата с личните документи. Евреинът обяснил, че очаква да получи пратката на гарата до няколко часа.

През това време към тях се приближил друг мъж, около 50-годишен, който се включил в разговора на развален български. Той се представил за сърбин и веднага започнал да сипе суперлативи за марковия часовник на евреина. Георги Дюлгеров изобщо не се усъмнил, че става въпрос за постановка, и отишъл до най-близкия офис на ОББ да изтегли парите. 

След това ги предал на евреина и взел в залог часовника и чантичката. Възрастният чужденец обаче веднага хукнал да бяга, което силно изненадало нашенеца. Тогава той се усетил, че става нещо нередно, и потърсил помощ от полицията. 

Дал е описание на двамата измамници - евреинът бил висок и с гола глава, а сърбинът - нисък и дебел. По случая е образувано досъдебно производство, престъпният дует е обявен за издирване. Според благоевградските криминалисти става въпрос за гастрольори. Наскоро по подобен сценарий „старци разбойници” измамиха мъж от Ямбол.