Чувството, че не получавате достатъчно пари, може да бъде един от най-обезсърчаващи аспекти на работата, пише вестник "Индипендънт" .
„Това е обяснимо, защото заплащането е конкретен лакмус за това колко добре се справяш и напредваш в работата, както и колко високо си ценен,” заявява Лин Тейлър, експерт в динамиката на работния процес и автор на книгата „Опитоми ужасния тиранин в офиса. Как да се справим с детинското поведение на шефа и да преуспеем в работата”.
Според проучване на Glassdoor.com от 2014, цели 39% от анкетираните смятат, че не получават заплатата, която заслужават. Но е трудно да са сигурни в това.
„Въпросът за заплащането е пазен добре от повечето компании, така че не винаги можеш да разбереш какво е възнаграждението ти, в сравнение с това на твои колеги.,” прибавя Тейлър. „Ако обаче отделиш достатъчно време за проучване, ще си по-добре информиран дали да поискаш увеличение или да напуснеш.”
Ето 7 признака, че ви плащат по-малко, отколкото заслужавате.
Обява на компанията ви за позиция сходна на вашата предлага по-високо заплащане
„Ако има няколко подобни на вашата позиции в компанията, характеристиката прилича на вашата и заплатата е по-висока, то това е един от най-ясните знаци,” казва Тейлър.
Предотврати това като разглеждаш обявите на твоята фирма достатъчно често, за да разбереш какво получават новите служители.
Печалбите на компанията се покачват, но заплатата ви почти не мърда
„Ако водите разговори с шефовете си, относно печалбите на фирмата, и сте наясно, че например за една година има 20% растеж, а вашата заплата е същата, това ще е много добър аргумент за повишение,” съветва Тейлър
Проучване показва, че заплатата ви не е достатъчно висока
Това е сигурен знак
Има много онлайн източници, които могат да ви дадат полезна информация – PayScale.com, Glasdoor.com, Indeed.com, Salary.com и др. Тези интернет калкулатори използват данните за професията ви, годините опит и образователната квалификация, за да ви дадат добра представа дали заплатата ви отговаря на това, което заслужавате.
Заплатата за първата ви работа беше ниска, и не се е променила
Помислете си каква заплата получавахте при първата работа на такава позиция. Може би сте приели по-малка сума, защото сте били отчаяни.
Сега помислете за прогреса си. Ако доходите ви не са се променили значително, най-вероятно не ви плащат достатъчно.
Печелите по-малко отколкото ваши колеги със същия опит и образование
Въпреки че не всички говорят открито за пари, а в много компании това им е забранено, може да има асоциация или професионални конференции, където хора на сходна позиция в определено бизнес поле да споделят анекдоти за работното си място. В такива моменти може да се заговори за заплата.
Ако от дискусията ви падне ченето, значи не ви плащат достатъчно.
Отговорностите ви се увеличават, но не и заплатата
Ако шефът непрекъснато ви трупа нови задължения, допълнителна работа и повече отговорности без да увеличава заплатата или поне да обсъди такова нещо, определено не ви плащат достатъчно
Друг знак: наименованието на позицията ви се променя, но не и заплащането.
Шефът се дърпа, когато искате да обсъдите бъдещето ви
Струва ли ви се, че е невъзможно да обсъдите дългосрочното си кариерно развитие с шефа ви? Той или тя може да няма такова желание, защото при подобен разговор ще се стигне до въпрос за заплатата ви или нещо сложно, за което не е подготвен/а.