Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на пиарите на партиите и държавните институции. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на предизборната кампания без претенции за изчерпателност, но продължава и след това.

Следва разпространено до медиите съобщение (придружено със снимки) от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, в което пространно е аргументирано предложението му бъдещата съюзна операция срещу "Ислямска държава да бъде под кодовото име "Свети цар Тервел Български":

Вече е ясно – съюзна операция срещу "Ислямска държава" ще има. Всъщност основите на съюза вече са положени – Франция и Русия вече заедно бомбят джихадистите. Скоро към тях ще се присъединят и САЩ и Великобритания. А може би и ние. С какви сили не е ясно. Май все още летят няколко СУ-25 и МИГ-21. А и една 69 стрелкова бригада, май имаме и 30-40 танка Т-72.

Но думата днес ми е за друго. Всяка операция от този род си има кодово име – "Пустинна буря" например. Тъй като тази операция е срещу "халифат" – т.е. всесветска ислямска държава, време е кодовото име на бъдещата операция да бъде "Свети цар Тервел Български" – победителят на първия халифат.

За какво става дума. В 716 г., изпълнявайки волята на пророка Мохамед, войските на Халифата нахлуват в Европа през двете й врати – Гибралтарския проток и Босфора. На запад, макар и с по-слаби сили, превземат цяла Испания и ще бъдат спрени едва в 734 г., във Франция при Поатие 6000 французи ще разгромят 6000 арабски бойци.

На изток нещата са далеч по страшни. Тук е главният удар. Двеста хиляди араби – джихадисти с 5000 кораби, десантират пред Константинопол и атакуват града – столица в тази епоха на християнска Европа. Изнурените му защитници отбиват поредната атака, знаейки, че за следващата вече нямат хора и сили. Отчаянието им става пълно, когато забелязват по хълмовете над Града гъстите редици на български конни полкове. Византия е в лоши отношения с България, преди пет години сме и воювали и те смятат, че българите идват да помагат на арабите.

В следващите минути обаче защитниците на Константинопол виждат, че българската конница тръгва в атака срещу арабите. Българите секат джихадистите като тръстика. От крепостните стени се разнася тържествуващ вик: "Христос Ника" /Христос побеждава/.

Какво става? Цар Тервел Български е християнин и в този случай побеждава християнската солидарност. Въпреки проблемите си с Византия той решава да я спаси, защото си дава сметка, че така спасява християнството.
В разгърналите се сражения българите избиват 195 000 араби, само в последното сражение – 33 000. Успяват да избягат само 5000.

Цар Тервел Български е обявен за спасител на Европа и като такъв е бил тачен до ХVIII век. За него във Франция, Италия и Германия са създадени десетки драми, романи, поеми. Обявен е за светец и от Западната, и от Източната църква под името "Свети цар Тривелий". Образа му краси стотици възрожденски църкви.

Неизвестно защо "Свети цар Тривелий" е забравен и в Европа, и у нас в края на ХIХ и ХХ век.

Време е да си спомним кой победи Първата ислямска държава и да кръстим операцията срещу последната с името "Свети цар Тервел Български".