Министерството на регионалното развитие и благоустройството получи награда за „Цялостен принос в областта на пътната безопасност през 2015 г." по време на Годишните награди за пътната безопасност. Събитието е традиционно и се организира от Българска браншова организация „Пътна безопасност“.
Наградата получи лично министър Лиляна Павлова, съобщиха от МРРБ.
„Приемам отличието като признание за усилията, които полагаме. То е и голям ангажимент за това, което оттук насетне ще правим и за предизвикателствата, които стоят пред нас“, подчерта министър Павлова. Тя отбеляза, че за правителството пътната безопасност е кауза, а не просто словосъчетание. „Вярвам, че тя е кауза за всички, а не само на браншовата организацията и правителството, но и на пътния бранш, образователните институции, службите по сигурността“, добави още Павлова.
Регионалният министър изтъкна амбициозната задача на МРРБ да актуализира Наредби 1 и 2, относно нормите, условията и изискванията за проектиране на пътищата у нас, които да са адекватни на реалностите във времето, в което живеем – свят с повече пътища и автомобили. По нея в момента работят водещи експерти и институции. По думите на министъра в България са регистрирани около 4 милиона автомобили, към които, като се прибавят транзитно преминаващите автомобили и тежкотоварния трафик, превозните средства по пътищата на страната стават огромен брой. „Ако ние всички заедно се обединим в името да запазим нашия живот и този на нашите деца, като отговорност на граждани и родители, само тогава можем да успеем. Разчитам изключително много на партньорството ни с научната общност и специалистите, за да направим най-добрите норми за пътно проектиране и безопасност, да се съобразим с реалностите“, каза още министър Павлова. Тя допълни, че паралелно с това правителството ще продължи да полага усилия за мерките за пътна безопасност и като строителство на нови пътища и ремонти на съществуващите шосета. Министър Павлова отбеляза със съжаление, че след тенденцията на спад на загиналите при пътно-транспортни произшествия отново има покачване, което се дължи на редица причини. Според данните й само за последната година 660 души са загинали в пътни произшествия, като над 500 от тях са млади хора до 24 годишна възраст. „Това е притеснително. Войната по пътищата е нещото, с което трябва да се борим, използвайки всички усилия и методи. Това е кауза, около която всички трябва и може да се обединим, без да говорим за политика, а за човешкия живот, който ни е най-скъп“, призова Лиляна Павлова.
МРРБ бе удостоено с престижното отличие заради отчетеното през годината най-голямо строителство на пътна инфраструктура в България и инвестициите от почти 2 млрд. лв. в изграждането на важни пътни участъци и магистрали, извършените ремонти на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, чувствителното подобряване на качеството на влаганите елементи за пътна безопасност, като пътни знаци със светлоотразяващо фолио от най-висок клас, пътна маркировка със студен пластик и светоотразителни перли, ограничителни системи за пътища с висок клас на задържане, полагане на шумна маркировка и др. Очаква се те да доведат до намаляване на ранените и пострадалите по пътищата на страната. С цел спасяването на човешки животи МРРБ разработи специална софтуерна система за пътна безопасност - ЛИМА, която може всеки да ползва през мобилния си телефон.