Учени обявиха, че откритата в началото на годината екзопланета Kepler-438b, за която се смяташе, че е с качества, сходни на тези на Земята, все пак е напълно неподходяща за живот. Твърдението е на астрономи от университета на Уоруик, съобщава онлайн изданието CNET.

Kepler-438b беше открита през януари т.г. от мисията Kepler на НАСА. Нейната цел е да открива отдалечени планети, които може да имат условия за живот като тези на Земята. Досега са набелязани доста подобни планети, над 1000, които учените проверяват една по една.

Kepler-438b изглеждаше много обещаваща заради сходните си размери и структура с тези на Земята. Освен това обикаляше около своята звезда в обитаемата зона, която осигурява подходящи температури. Някои други фактори обаче са доста по-различни. Планетата обикаля звездата Kepler-438, която е във фаза "червено джудже". Една обиколка е само 35 земни дни, а наблюденията на учените показват, че звездата е много по-активна от Слънцето.

Изригванията на короната са 10 пъти по-силни от най-мощните слънчеви изригвания, за които човечеството има данни. Освен това нейните изригвания са доста чести, с период между няколкостотин дни помежду им.

"Ако планетата има магнитно поле, подобно на това на Земята, може би е защитена в известна степен от изригванията и радиацията. Но ако не разполага с магнитно поле, то изригванията са достатъчно силни да отвеят атмосферата на Kepler-438b", коментира Дейвид Армстронг, ръководител на екипа.

Нивото на радиацията и активността на звездата са достатъчни да направят планетата напълно неподходяща за живот, поне в познатите на Земята форми, допълва той. Сега учените ще се насочат към някоя от следващите планети, които са открити от Kepler и може да са подходящи за живот.