Сухопътната операция в Сирия е неизбежна, но тя трябва да бъде извършена от държавите в региона и местната опозиция с подкрепата на съюзническите сили от въздуха. България няма да се включва в такава операция. Това заяви външният министър Даниел Митов в кулоарите на парламента.Той допълни, че държавата ни няма да отстъпи от позициите си за налагане на санкции срещу Русия, докато тя не изпълни Минските споразумения. И заяви, че между решаването на кризата в Сирия и кризата в Украйна няма нищо общо.

Митов смята, Русия има своята роля в Сирия и че диалогът с нея е добра стъпка, но досега Русия е действала сепаратистки. Оттук нататък той определи като напредък участието ѝ в диалога и съвместните ѝ действия с коалиционните сили.

Митов сподели, че не разполага с никаква друга информация освен общоизвестната по случая с принудително кацналия самолет в Бургас.

Колкото до откритите автомати българско производство в Париж, външният министър бе категоричен, че те са произведени през 70-те години на миналия век и едва ли може да се твърди, че са внесени точно от България.

По повод на думите на президента Росен Плевнелиев за хибридната война на Русия, Митов заяви, че тези твърдения са от две години и това не е новина.