Бивш инструктор по гмуркане и рокер на име Ахмет Доган са помагали на българска банда в кражбата на над 1 млн. долара от австралийски банкомати, разкриха властите в страната. Местните престъпници са използвали перуки и фалшиви бради, съобщава британския вестник "Гардиън".
Някогашният гмуркач бил водач на групата, която използвала дегизировката, за да прикача скимиращи устройства към банкоматите в три щата - Куинсланд, Ню Саут Уелс и Виктория. Данните на кредитните и дебитните карти били използвани за направа на фалшиви такива и изтеглянето на средствата в сметките от България.
Разследващите органи твърдят, че основният заподозрян, на 49 години, е помогнал за трансферирането на повечето от 540 000 долара в България от 2009 до 2014.
Работата на полицията по разкриването на схемата е продължила 7 месеца. Ключов за разследването се оказал бивш рокер на име Ахмет Доган. Доган, на 46 години, бил използван за „муле” при банковите трансфери.
Треньорът по гмуркане и Ахмет Доган са изправени пред съда в Куинсланд. При претърсвания властите открили фалшивите им перуки, бради, шапки, слънчеви очила и използваните скимиращи устройства.
Български престъпни групи са често разследвани през последните години, заради участие в подобни схеми в Европа, Северна Америка и Австралия. При една от тези схеми 1,5 млн. евро бяха източени от банкови сметки само за един месец.