В днешно време има много минерални бани по света, около които са се създали прочути курорти, но едно място в България със сигурност е било най-предпочитаното в древни времена. Поне според хрониките на десетки завоеватели и историци от далечното минало.

Това са новооткритите бани “Аква Калиде” на 15 км от Бургас в землището на кв. Ветрен. Те отвориха през септември, но за тях тепърва ще се говори.

“Най-добрият измежду многобройните други извори в целия свят”, пише за тях готският историк Йорданес от VI век след Христа.

“Това беше много

красив град, добре

разположен, с

множество топли

извори за къпане

- най-хубавите в целия свят”, не крие възхищението си и латинският пълководец Жофроа дьо Вилардуен след похода на император Анри Фландърски през XII век на юг от Стара планина.

Лековитите извори са били посещавани от най-известните владетели по тези земи - Филип II Македонски, Юстиниан I, хан Тервел, Константин IV.


Старата баня е възстановена напълно.

Известни са били още на траките, които са го превърнали в светилище на Трите нимфи. Лечебните свойства на водата са оценени и от султан Сюлейман Великолепни, който през 1562 г. е лекувал подаграта си там.

Останал възхитен и заповядал изграждането на нова баня върху останките от разрушената от латините римска къпалня.

Днес банята на Сюлейман Великолепни е напълно възстановена в целия ѝ ориенталски блясък с помощта на Министерството на културата, което осигури чрез турска компания 500 хил. лв. за реставриране на целия комплекс, а общината финансира археологическите разкопки в района.

Те започнаха през 2009 г., когато при ремонтни работи на новия каптаж на минералния извор се появиха първите следи от римско време, откогато датира банята.

Дотогава бургазлии не са предполагали, че къпейки се на минералните бани във Ветрен, край тях има толкова много история, която някой ден ще им докара туристи, но не на морето, а в гориста местност навътре в сушата.

Най-ранните свидетелства за човешка цивилизация покрай извора датират още от неолита през 3-о-4-о хилядолетие пр.н.е.

Вече 6 г. от недрата на Ветрен изскачат всевъзможни артефакти от различни епохи. В колекцията на бъдещия музей, в който ще бъдат изложени, има керамика от ранновизантийско и османско време, златни, сребърни и бронзови монети, оловни печати, части от бронзови боздугани, брошки, пръстени, копчета.


Разкопките извадиха на бял свят 40 м от крепостната стена, изградена през VI век от император Юстиниян.

В “Аква Калиде”

бе намерен и

императорски печат

с изображение

на Богородица

на Теодора от византийската Македонска династия от XI век, какъвто досега не е откриван по нашите земи.

Много рядко срещани за географските ни ширини са и дървените гребени, включително и костен от VI-VII в., какъвто са използвали германските племена.

Една от най-ценните находки обаче е мраморна плоча с надпис на гръцки, който изброява имената на последните трима тракийски царе от Сапейската династия.

Тя датира от 26-37 г. от новата ера, когато Исус Христос увлича след себе си все повече последователи в Юдея.

Находката излиза, докато общината копае за новата канализация на кв. Ветрен и Банево.

Не е от злато, но стойността ѝ е по-голяма от него, защото запълва белите полета от историята на последните тракийски царе, категорични са археолозите. След тази находка общината още повече развързва кесията за финансиране на разкопките, а кметът Димитър Николов гордо обявява, че “Аква Калиде” е доказателство, че Бургас “не е възникнал от рибарско пристанище преди 200 г., а е бил важна част от цивилизация, съществувала преди 2000 г.”.

Един от споменатите царе в мраморната плоча е Реметалк Втори, който се вдига на въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август, но 10-ина години по-късно Рим окончателно слага край на тракийската държава и я превръща в една от многобройните си провинции.

В “Аква Калиде” са открити и аварски надписи, а в момента се проучва каменно писмо от времето на Нерон.

Археолозите предполагат, че наоколо е имало и светилище на богинята Деметра и християнска църква. И са категорични, че за “Аква Калиде” отсега нататък ще се говори в България, тъй като са разкопани само 10% от района на дълбочина от 8 м. Досега е

проучена територия

от 2 дка, за която се

смята, че е част от

ранносредновековен

град

от VI век след Христа на площ от 2 кв. км. Ориентирът за размерите му са откритите руини от крепостната стена, която го е опасвала.

Тя е от дялани камъни и тухли и на места достига широчина от 2,40 м, но на височина не е изровена, обяснява ръководителят на археологическите разкопки Димчо Момчилов.

От целия комплекс в действащ музей е превърната само банята на Сюлейман, която е възстановена едно към едно от XVI век. За нея реставраторите са използвали съвременни плочки, но за цветовете са се ориентирали по оригиналните.

До тях са достигнали, след като са свалили всички наслоени пластове във времето, за да постигнат автентичните багри на османска стилистика. Резултатът е впечатляващ и на всеки влязъл в банята му се приисква да се изкъпе в нея.

Министър Вежди Рашидов възкликва при вида ѝ: “Владетелят Сюлейман Великолепни е знаел къде да води харема си и как да се лекува.”

Докато се полагаха плочките и мраморът, някои общественици в Бургас надигнаха глас, че не е уместно да се реставрира в България баня на турски завоевател, но доводите за съхраняване на историческите паметници по нашите земи надделяха над тази риторика.

Къпалнята се намира в квадратна постройка с басейн по средата, който се е пълнил с горещата минерална вода, излекувала навремето султана от подагра.

“Банята е напълно годна за къпане, но не може да функционира като обществена къпалня, тъй като не отговаря на съвременните санитарно-хигиенни изисквания за душ кабини и отделни помещения за мъже и жени”, обяснява зам.-кметът по култура в Бургас Йорданка Ананиева.

Затова е превърната в музей, в чийто купол с 3D мапинг се прожектира филм за историята на “Аква Калиде”.

За да популяризира целия археологически комплекс, преди седмица общината заведе водещи туроператори на място, за да го разгледат.

“Останаха много впечатлени и обещаха да го включат в пакетите си”, заяви Ананиева.

Тъй като не е сезон, а от откриването на комплекса са минали два месеца, сега до историческите паметници се водят предимно групи от ученици и пенсионери в очакване на германци, англичани и скандинавци през лятото.