Хакери са измислили нов начин за кражба на средства от банкови сметки. Те са успели да откраднат 250 000 рубли от пет банки, опразвайки техни банкомати, съобщава РБК Daily, цитиран от "Фокус".Занимаващата се с разследване на киберпрестъпления Group-IB е установила нов вид измама, с която престъпниците крадат пари от банкови сметки. Те използват банкомати, затова схемата е известна като „АТМ-реверс“ или „обратен реверс“. 

В описаната от Group-IB схема престъпникът се сдобива от банката с немаркирана карта, внася по нея на банкомат сума от 5 до 30 хил. рубли, а след това го изтегля на същия банкомат и получава разписка за извършената операция. След това изпраща разписката на свой съучастник с достъп до заразен с вирус ПОС-терминал, по правило намиращ се извън Русия. 

През терминала той нарежда отмяна на операцията за теглене в брой с кода от разписката. В резултат балансът по картата се възстановява, а престъпниците остават с парите в брой и стария баланс по картата. Това се повтаряло докато се изчерпят наличните банкноти в банкомата.