Илия Илиев е роден в село Тръстеник, Плевенско,  на 7 август 1961 г.
Завършва търновския университет. Постъпва в МВР през 1984 г. и израства в кариерата от сержант до генерал и главен секретар (2005-2007 г.) Подава оставка заради противоречия с тогавашния министър Румен Петков. Арестуват го по обвинение, че е злоупотребил със служебно положение, разпореждайки да се изготви диск със запис, уличаващ в корупция зам.шеф на ГДБОП. Делото после е прекратено по липса на доказателства за престъпление. Сега генерал Илиев е административен управител на Булгартрансгаз.
Интервю на Анна Заркова с бившия главен секретар на МВР ген. Илия Илиев, който залови сам 34 нелегални имигранти, публикувано в"Труд".

 

- Мятате пушка нарамо, тръгвате на лов за глигани и залавяте 34 афганистанци. Поздравления, господин генерал!

- Не е геройство това. Служил съм на границата, бил съм началник на бургаския граничен сектор и районът ми е познат. Вярно е, че беше страшно - сам с 34 мъже в гората, които ми излизат зад гърба. Но нямаше как да гледам безучастно как хора влизат незаконно в държавата. Плюс това знаех, че има 25 човека с мен от ловната дружина – на 150 метра бяхме един друг, но с връзка с помежду ни. Имигрантите влязоха в гонката ни, имаше риск – ще гръмне някой от нашите по прасе и ще улучи човек! Затова ги задържах. Правил съм го като полицай и знам как става.

- Те били само мъже и то млади!

- Да, мъже между 20 и 30 години, като струговани, атлетични. От границата до Осман баир има 40-45 километра, те са влезли сутринта, аз ги задържах към 11 часа – такъв бърз поход не става без натренираност. Аз не знам за какво са тренирали. Питах ги от Сирия ли са, от Ирак или от Иран, оказа се, че са от Афганистан. Ако сирийците бягат от война, те от какво бягат? В най-добрия случай са икономически имигранти. Те не искат да останат в България. Каква е целта им? В службите за сигурност би трябвало да правят задълбочени анализи, особено след парижките атентати. Не може граничната служба да работи без изпреварваща оперативна информация, без внедрена агентура и т.н.

- Граничната служба работи ли изобщо на това място? Концесионерът на ловното поле разказа, че от година през Осман баир минава канал за нелегални имигранти. Вървели по отъпкани пътеки между Малко Търново и Средец и прогонвали отглежданите наоколо диви свине. Ловджии неведнъж залавяли по 20, по 30, по 50.

- Знам. Видях отъпканата пътека с очите си, по нея ме застигнаха чужденците. Повечето хора видят ли ги, се спотайват. Насаме с 50 души е страшно.

- А граничен патрул точно там нямало. Въпреки, че пътеката води под моста на Драчево, където афганистанец бе убит от рикошет при среща с полицаи.

- Направленията на придвижване от Турция към България са добре известни на местното население. Би трябвало да са известни и на службите. Изглежда има единици в граничния състав, които работят с каналджиите. Кои – това е въпрос за колегите от Вътрешна сигурност. Аз не мисля, че всички са корумпирани, но масовото нелегално придвижване няма как да стане без знанието на част от граничния състав. Не искам да давам акъл на началниците, но те трябва да огледат и преструктурират нарядите. Не е редно ловците да задържат имигранти.

- Премиерът и вътрешната министърка уверяват обаче с пълна увереност, че българските граници са най-добре пазени в ЕС.

- На мен ми направи добро впечатление, че след като задържах имигрантите и се обадих в дежурната, граничните полицаи дойдоха за 20 минути. А местността е пресечена и гориста. Значи бяха наблизо.

- И като са наблизо какво правят? Спят ли?

- Като дойдоха, аз ги питах: колеги, ами ако аз не бях полицай, ако се бях смутил и ги бях гръмнал с пушката? Те отговориха: По-добре, че не сте гръмнали г-н генерал, че ще се пръснат из гората и не можем после да ги съберем по шубраците“. Мен ако питате, те трябва да бъдат спирани до границата, а не да ги гонят после във вътрешността на страната.

- Като специалист по сигурността виждате ли повишена опасност за България след парижките атентати?

- В Европа няма държава, застрахована срещу терор. Много трябва да се работи – да се профилират емигрантните, да им се вземат пръстови отпечатъци, да се спазват стриктно двустранните договори за граничния контрол. Дори французите със своите силни служби за сигурност, допуснаха кърваво меле там, в Париж. Може да се случи навсякъде. Премиерът е прав, че Европа трябва да отпусне на България пари и техника – термовизионна, мобилна и друга, за да може да спира бежанския поток на първа линия. Но това не става, а у нас се прави реформа, която дестабилизира системата за сигурност. Полицаите не мислят как да спират бежанците, а дали ще им отрежат 20-те заплати при пенсиониране. Би трябвало да увеличат заплатите в полицията, както аз предложих като главен секретар преди години, но то остана глас в пустиня. Не може да се мобилизира състава без стимули. Така може само да се отварят врати за корупция.