"Хювефарма" придобива голям химически завод в градчето Гаресио в Северозападна Италия. Това съобщи за "Стандарт" изпълнителният директор на фармацевтичния гигант Кирил Домусчиев. Изключително сме доволни от сделката, по която от дълго време водим преговори с френската компания "Санофи", обясни той. Радвам се, че успях да подпиша договора и че вече сме на крачка от нейното финализиране, заяви Домусчиев и уточни, че финансовите параметри по сделката са конфиденциални.Предстоят някои бюрократични процедури, свързани със спецификата на италианското законодателство, но се надявам до няколко месеца да успеем да приключим сделката, обясни още Кирил Домусчиев.

С придобиването на завода в Гаресио "Хювефарма" ще разшири дейността си в областта на химичния синтез, като разработва и произвежда продукти, активни субстанции и междинни продукти за хуманна и за ветеринарна медицина и ще повиши конкурентоспособността си. "Хювефарма" планира да внедри в завода нови активни субстанции и междинни продукти. Според информация от централата на френската компания "Санофи", "Хювефарма" е избрана за купувач именно на базата на положителната оценка, дадена на представения план за развитие на завода.

"Хювефарма" е международна фармацевтична компания, която присъства в над 95 страни и заема 14-то място в класацията на компаниите във ветеринарно-медицинския бранш в световен мащаб. Тя разработва, произвежда и продава както ветеринарно-медицински продукти, фуражни добавки, ензими и пробиотици за животновъдството, така и продукти за хуманната медицина. Централата на "Хювефарма е у нас, а 100% от капитала й е собственост на инвестиционната компания "Адванс Пропъртис" на семейство Домусчиеви.

"Стремим се да продаваме на големи пазари с добра покупателна способност като ЕС, САЩ и някои държави в двете Америки и Азия. Затова водим преговори за закупуването и на още някои бизнеси и на свързаните с тях предприятия извън България, които се надявам скоро да финализираме", коментира още Кирил Домусчиев.