Специалните сили на полицията и терористите, барикадирани в апартамент в "Сен Дени" в сряда, са се стреляли и са се замервали с гранати близо 45 минути от упор, разказва пред всекидневника „Фигаро“ Жан-Мишел Фоверг, директор на Raid, специалните сили за намеса. Те са знаели, че в апартамента има трима души и че между тях може да е издирваният "мозък на атентатите" от 13 ноември Абделхамид Абауд.Полицаите решили да действат както обикновено, взривявайки вратата на апартамента, защото това изненадва и зашеметява издирваните. В случая обаче попаднали на блиндирана врата, която експлозивът на разбил напълно, а вътре терористите се прикрили с друга масивна врата, която използвали като щит.

„Размяната на изстрели трая между половин час и 45 минути“, разказва Фоверг. „Стотици изстрели. Терористите също хвърляха нападателни гранати“. Те са били въоръжени с автомати „Калашников“, гранати и експлозиви, посочва полицейският шеф.

Когато канонадата затихва, силите на реда решават да пуснат пред себе си следовото куче Дизел. Джихадистите го убиват. Преди атаката полицията е разположила шест елитни стрелци пред пробитите в апартамента отвори и по околните сгради.

„Един от нашите стрелци вижда един от терористите и му казва да вдигне ръце. Той не го прави. Нашият стреля. Терористът е улучен, но продължава да отговаря на огъня с „Калашников“. Размяната на изстрели продължава дълго.

Тогава жената, която е в апартаментa, пуска дълъг автоматичен ред и след това се чува силна експлозия. Прозорците към улицата излитат на парчета.

„Къс от тялото ѝ и парче от гръбнака ѝ паднаха върху една от колите ни“, разказва Фоверг. Взривът не засяга полицаите, но огъва носещите стени на апартамента, който все пак не се срутва. 

Часът е около 9 сутринта. Акцията е започнала в 4 часа и 16 минути сутринта. Стрелбата с „Калашников“ продължава. Но вече се чува само един автомат. Тогава силите на реда решават да действат с 40-милиметрови шокови гранати. Те оглушават и зашеметяват тези, срещу които се използват. Хвърлят двайсетина. После пускат наблюдателен дрон през прозорците, но той не показва нещо важно. Пращат робот с камера, но той затъва в развалините от взривовете. Втори, по-голям робот също е блокиран в останките от стените. Тогава решават да използват ендоскопски камери, които прокарват от втория етаж през дупки в пода.

Тогава виждат труп, който е паднал през една от дупките на втория етаж. Невъзможно е да бъде идентифициран, защото е поразен от изстрелите и гранатите. Решават да се върнат на третия етаж. Виждат двама души на площадката между етажите и ги арестуват. Петима полицаи са ранени по време на акцията – от куршуми или осколки. Засегнати са по ръцете, краката, гърбовете, но без опасност за живота им.

Фоверг разказва, че френските служби използват опита на израелските си колеги за минимизиране на пораженията в схватки с терористи-камикадзе.