Има няколко основни причини, поради които напълняваме. Хубаво е да ги знаем, за да подберем правилната диета и режим на живот и да се опитаме да преодолеем вредното наднормено тегло. 
1.Наследственост 
Склонността към по-високо тегло може да бъде и наследствена. В нашето генетично предразположение е предопределено какво тяло ще имаме. Слаба майка, слаб баща не означава, че детето ще бъде слабо. Гените могат да "пропуснат" поколения.

2. Дисбаланси 
Основното правило гласи: Каквото изядете, трябва и да го изгубите. Т.е., ако внесем 1000 калории, трябва и да ги изхабим, в противен случай, това просто уравнение губи равновесие и неизгорялите калории ще останат, т.е.

3. Лошите навици 
През деня - бързи храни, твърде мазна, обилна и късна вечеря, а се знае, че през нощта разхода на калории е минимална. С този биоритъм, затлъстяването е неизбежно.

4. Възпитанието и личния пример 
Децата често имитират, т.е. приемат навиците на своите родители. За здравословното и правилно хранене на всяко дете трябва да е отговорна майката. Ако например в диетата присъстват сладките, тогава не очаквайте децата да искат да ядат изобилно количество зеле, броколи, целина, моркови.

5. Различен метаболизъм 
Някои хора просто имат бърз метаболизъм и могат да приемат и повече от 3500 калории на ден, а да не пълнеят. Други и от вода дебелеят. Малцина имат този късмет, да могат да ядат каквото си искат, а същевременно да не качват килограми.

6. Когато тялото се чувства най-добре 
Въпреки мечтаното тегло, обаче има подходящо тегло, към което тялото се стреми и се стреми да си го върне, когато отслабне. В борбата на дълги разстояния е възможно евентуално отклонение от два до три килограма.

7. Резерви - количествени и качествени от детството 
Мастните клетки, техния брой и размер се създават още през ранното детство и като такива остават в тялото през целия живот. Разбира се, това не означава непременно, че дебелото дете трябва да бъде завинаги дебело или дебелия човек вечно дебел, но има потенциална възможност. Мастните клетки никога не умират, само се изпразват и чакат зареждане, а има теория, че се размножават, затова никога не прекалявайте.

8.Психологически причини 
На отчаянието, на стреса и гнева нашият мозък не отговаря адекватно. Има нужда от повишено количество калории и енергия. Този проблем най-добре ще се преодолее с повишена физическа активност. Всеки спорт е отличен буфер на стреса, на отчаянието и гнева от всякакъв вид. Дори и всякакви упражнения в дома или в офиса може да са от полза.