Бургаският окръжен съд остави в ареста Димитър Димитров – Бабата, обвинен в убийството на Иван Попов – Костов. Съдия Цвета Попова не се трогна от молбите на Димитров и адвоката му Благой Потеров и не пусна обвиняемия под домашен арест.„Щом можеш да убиваш в това състояние, можеш да останеш и в ареста”, заяви съдия Цвета Попова, след като отсъди най-тежката мярка за неотклонение за Димитър Димитров. В съда стана ясно още, че Димитров притежавал незаконно огнестрелното оръжие, с което извършил убийството.

В мотивите за решението си съдия Попова изтъкна, че през 2008 г. Димитров е осъждан за хулиганство и тежка телесна повреда. Реабилитиран е, но, според нея, независимо от това има опасност да се укрие.

Съдията подчерта, че самата среща между жертвата и обвиняемия била инициирана от обвиняемия, което поставя под сериозно съмнение достоверността, че извършеното престъпление е при самоотбрана. „Освен това три от изстрелите са били в гърба”, аргументира се съдия Попова.

По-рано в съдебната зала Димитър Димитров-Бабата заяви, че е болен и иска да бъде пуснат под домашен арест заради здравословното си състояние.  Адвокатът на убиеца обясни пред съда, че клиентът му е тежко болен. През 2005 г. са му махнали двата бъбрека и са му трансплантирали само един, а донор е станала майка му.

Бабата трябвало да приема редовно лекарства, а в ареста това нямало как да се случи. Трябвало да му се правят постоянни изследвания и да бъде поставен на специален режим. „Освен това той никога не е отричал, че е извършил престъплението. Направил го е при самоотбрана”, каза Благой Потеров.