След като прокуратурата задържа за 72 ч лидера на „Атака“ Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов, двамата прекараха в ареста едва 16 часа. Късно вечерта в сряда Софийският градски съд (СГС) ги пусна от килиите срещу гаранции по 6 хил. лв., равняващи се по думите на съдия Веселина Ставрева на две депутатски заплати.
Сидеров и Чуколов бяха задържани в 10 ч във вторник, след като прокуратурата им повдигна обвинение за тяхното нахлуване в НАТФИЗ на 23 октомври. Двамата бяха подведени под отговорност за хулиганство, а Сидеров и за принуда. В 16,50 ч адвокатите на двамата депозирали молба до СГС с оплакване, че задържането им е незаконно. Макар обикновено съдът да разглежда такива жалби към края на изтичането на прокурорската мярка, в случая 72 часа, този път СГС насрочи заседанието за същия ден. Мярката за неотклонение се гледа в полунощ.
Съдия Ставрева изтъкна, че има доказателства за хулиганство, но не и за принуда. Тъй като хулиганството не е тежко престъпление, не било нужно обвиняемите да бъдат изолирани. Тя посочи и че арестът им бил незаконен
На излизане от залата Сидеров каза само: „Видяхте, че съм незаконно задържан“.