Не става въпрос само за пари. Не става въпрос и за контрол върху хора или ресурси. Истинската власт е комбинация между пари и влияние, която позволява на дадени хора да променят света. Но само определена група от хора наистина притежават икономическият и политически капацитет да предизвикват глобална промяна.
Британският в. „Индипендънт“ представя класацията на „Бизнес инсайдър“ за 50-те най-влиятелни хора на планетата. Сред тях влизат както популярни музиканти, така и политици, бизнесмени и престъпници. На първо място се нарежда президентът на САЩ Барак Обама, а на последно холивудската двойка Бионсе и Джей Зи.
Най-влиятелните хора са подбрани сред списък от над 100 души, а основните критерии, по които са избирани известите личности са икономическа сила, власт, степен на интерес, която предизвикват в обществото и влияние в своят сфера на дейност.
Първите трима подгласници на американския държавен глава отново са политически лидери. На второ място е китайският президент Си Дзинпин, а на трето – руският му колега Владимир Путин. Първата дама в класацията е германският канцлер Ангела Меркел на четвърта позиция.
Челната десетка продължава с магната Уорън Бъфет, премиерът на Индия Нарендра Моди, папа Франциск, ръководителят на държавния резерв на САЩ Джанет Йелън, братята Чарлс и Дейвид Кох, които ръководят втората най-голяма частна компания в САЩ „Кох индъстрийс“ и Бил Гейтс.
Сред останалите най-влиятелни 50 души са и лидерите на Франция и Великобритания Франсоа Олан и Дейвид Камерън, съоснователите на „Гугъл“ Сергей Брин и Лари Пейдж, основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг, както и председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) и лидерът на мексиканския картел Синалоа Хоакин „Ел Чапо“ Гузман.