На 19 ноември се отбелязва Световния ден на тоалетната. Датата е избрана през 2001 година след констатация на Световната здравна организация и на Световната тоалетна асоциация, че около 40% от населението на земята нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Целта на нетипичния празник е повишаване нивото на хигиенна култура.
През 2013 година Организацията на Обединените нации обяви, че 19 ноември ще бъде Световен ден на тоалетната, а предложението бе на постоянния представител на Сингапур Марк Нео в световната организация.
Първите тоалетни се появяват 2500 години преди новата ера в Индия и Пакистан. Подобни са намерени в Китай, Египет и Древен Рим. Те позволяват измиване с вода и са свързани с обща дренажна система. В Рим тоалетните са обикновено част от обществените бани.
Според проучванията всеки човек прекарва около 3 години от живота си в тоалетната. Между 6 и 8 посещения на ден прави здравият човек. Най-известната поговорка, свързана с тоалетната е че "и царят ходи там сам".
Основател на Световната организация за тоалетните е Джек Сим. Създател на тоалетната чиния е кръщелникът на английската кралица Елизабет Първа.
През 1589 Джон Харингтън е изобретил тоалетната с канали. Няколко века по-късно в тоалетните вече има и електроника, фотоклетки, те могат да бъдат химически.
През 1681 година за първи път се използва френската дума тоалетна. Първоначалното значение на думата е процедура за правене на прическа и обличане, оттам се появяват и думите тоалетен стол и тоалетна вода.
На френските мебелисти от времето на Луи ХV принадлежи изобретяването на бидето. През 16 век обаче има бум на сифилиса и тогава хората започват да свързват заразата с използването на общите бидета и обзети от страх от зараза се отказват изцяло от хигиената на водата и сапуна.