Часове след като родители и жители на столичния квартал "Овча купел" се притесниха, че обстановката около Нов български университет отново не е безопасна, от учебното заведение изпратиха своето становище, в което отричаттвърденията, че е имало набези на територията на НБУ и студентите не посещават лекции от страх.
От Университета отричат и че са приети за обучение бежанци. Итрите твърдения категорично не отговарят на истината, твърдят от НБУ.
"С оглед успокояване на общественото напрежение, бихме искали да уверим всички, че не е имало такава случка и сме готови да предоставим записите от нашите охранителни камери на разследващи органи, в случай че към тях има интерес. Всички студенти, които се приемат за обучение в Нов български университет, преминават през процедури за прием съгласно закона, а чуждестранните студенти от трети страни и през процедурите на съответните институции", се казва в съобщение от учебното заведение.
"В Нов български университет протича спокойна учебна и научна дейност с обичаен ритъм. Ръководството на университета е в постоянен диалог с представители на всички институции, свързани с увеличения брой бежанци в страната, още от лятото на 2013 г., включително и с Държавна агенция за бежанците и ръководството на Центъра за настаняване, намиращ се в кв. "Овча купел", както и с МВР", твърдят от НБУ.
От там уверяват, че са поставили допълнително осветление, имат постоянен пост на охранителите на всички входове на територията на НБУ, непрекъснато видеонаблюдение с над 100 камери и засилена бдителност на служителите.
"Съгласно изявлението на министъра на вътрешните работи във връзка със случилото се на 13 ноември 2015 г. в гр. Париж, в НБУ се изпълняват всички предвидени от съответните органи препоръки", се казва в изявление от ВУЗ-а.
След изявленията на зам.-министър Красимир Ципов заявиха, че от МВР са проверили и поясняват, че няма такъв случай за нахлуване на мигранти на територията на висшето учебно заведение и викове "Алах е велик" на арабски.
По-късно от МВР съобщиха, че правят повторна проверка. "На този етап не се потвърждават данни за нахлула група от чужди граждани в сградата на учебното заведение", съобщиха от МВР.
"По разпореждане на директора на СДВР старши комисар Младен Маринов в момента се извършва повторна проверка във връзка с появилата се информация, че във вторник вечерта група чужди граждани са влезли в сградата на НБУ. Сигнал за такова нарушение не е подаван в дежурната част на дирекцията и в районното управление, на територията на което се намира университетът. Той се охранява от частна фирма, наета от учебното заведение.
След разпространената по мрежата информация, днес сутринта служители на Шесто РУ са провели разговор на място с охранителите на НБУ, които са отрекли за подобен инцидент. В момента се извършва втора проверка, в която ще се търси информация и от отговорника по сигурността в университета.
На този етап не се потвърждават данни за нахлула група от чужди граждани в сградата на учебното заведение.
От университета не споменаха за изнасилването на тяхна студентка през 2012 година от сирийски гражданин.