Физикът Стивън Хокинг се прочу с трудовете си за черните дупки и гравитационните отклонения, но напоследък го цитират все по-често относно прогнозите му за бъдещето на човечеството. А те никак не са оптимистични, съобщава livescience.com.Професорът от Университета в Кеймбридж, който е парализиран и говори с помощта на машина, чертае мрачно бъдеще за човешката раса. Той посочва и трите неща, които могат да сложат край на цивилизацията ни.

Изкуствения интелект - опасенията му идват от факта, че машините могат да станат умни колкото хората и дори повече. Той дори предупреди разработчик на подобни технологии да прецени добре какви са ползите и рисковете от използването им. От там го увериха, че ще изминат десетилетия преди технологиите д напреднат толкова, че да има повод за притеснение.

Човешката агресия - ако машините не ни убият, ние ще го направим сами. Агресията, според него, ще е в основата на упадъка на цивилизацията. "Тя може да имала отношение към оцеляването в пещерната епоха - за завладяване на територия, осигуряване на храна и размножаване, но в наши дни ще ни унищожи", смята той.

Извънземните - според физика, ако има живи същества на друга планета, те едва ли ще са толкова дружелюбни, колкото ни се иска. "Резултатът ще бъде като при откриването на Америка от Колумб", казва той. "Напредналите извънземни цивилизации могат да станат номадски и да търсят и завладяват всички възможни планети. Ако е така, звучи логично да се опитат да използват всяка нова планета за материали, с които да строят корабите си, за да могат да продължат. Кой знае къде ще е границата на това", добавя Хокинг.