Новият премиер на Полша Беата Шидло нападна програмата на ЕС за разпределение на мигрантите, като настоя, че някои страни-членки я използват, за да прехвърлят товара върху други.
Опитите на някои страни да прехвърлят проблем, който сами са създали, не може да бъде наречен солидарност, се обърна Шидло към полския парламент, по време на речта й преди гласуването на вот на доверие на новото правителство.
Засягайки въпроса за парижките атаки, Шидло каза пред депутатите, че „приоритет на правителството е сигурността на поляците.”
Коментарите й идват след като до един от самовзривилите се атентатори в Париж бе намерен сирийски паспорт, регистриран в бежански лагер в Гърция.
Новото евроскептично консервативно правителство в Полша, излъчено от партията „Закон и справедливост” се противопоставя на трудно договорените мигрантски квоти и наченките на обща европейска политика по миграционния въпрос.
След атентатите в Париж бъдещият министър по европейските въпроси Конрад Шимански заяви, че Полша няма да може да спази европейските споразумения за настаняване на мигранти. Решенията на Европейския съвет, които ние критикувахме, за настаняване на бежанци и мигранти във всички страни от ЕС продължават да имат силата на европейско право, но след трагичните събития в Париж ние не виждаме политическа възможност да ги спазваме, отбелязва Шимански в десния сайт wPolityce.pl..