Президентът на САЩ Барак Обама не възнамерява да променя политиката си по отношение на ИД дори и след серията атаки в Париж, пише вестник New York Post.След парижката трагедия Обама, „очевидно раздразнен”, отказа да промени своята стратегия в борбата с ИД и даже настоява, че се е удало групировката да бъде „сдържана”.

Според изданието, Обама има причини да се държи по този начин: него го критикуват не само медиите, но и съпартийците-демократи.

На дебатите в Демократическата партия кандидатката за президент Хилъри Клинтън подчерта, че ИД „не трябва да се сдържа, а да се победи”. А сенатор Дайан Файнстайн отбелязала, че ИД „не се сдържа, а се разширява”.

Обама сега може да предложи само „смътни изявления” за внасяне на изменения в тактиката си. „Нещо от това, което ще изпробваме, няма да се получи. Но някои стратегии, изпробвани от нас, действително ще сработят. И когато открием стратегии, които работят, ние ще ги следваме с всички сили” – заявил Обама.

Очевидно е, че президентът слага ударение, че няма сменя сегашния курс, настоявайки, че тази стратегия „в края на краищата ще заработи”, пише NY Post.

„Неговата стратегия просто не работи, няма нито един признак, че тя ще може да работи. Президентът обаче не възнамерява да променя решението си” – се подчертава в публикацията.

„Той плюе на опасностите, които заплашват американците и целия останал свят” – обобщава New York Post.

През изминалите две седмици ИД е убила 416 души извън пределите си: 224 души в руския самолет в Египет, 41 в Бейрут, 19 в Багдад и сега 132 в Париж.