Съдия Румяна Ченалова е призована в ДАНС в същия час - 15 ч., в който трябва да се яви на изслушване и пред Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради изтеклите записи на разговори между нея и Владимира Янева.  Това бе съобщено от самата Румяна Ченалова, цитирана от сайта “Дневник". Тя обясни, че ще се яви в ДАНС.
Там ще й бъде предявено ново обвинение по друго разследване, за което съдийката е разбрала от следователя, която я е призовал. Обаждането се е случило миналия петък, само ден, след като главният прокурор Сотир Цацаров я заплаши с второ дело.
Ченалова беше задържана през април, а прокуратурата тогава поиска постоянният й арест заради образувано разследване срещу за длъжностно и документно престъпление, свързани с работата й по едно търговско дело.
Съдът на два пъти отказа да я задържи за постоянно с аргумент, че прокуратурата не е успяла да събере доказателства в подкрепа на обвинителната си теза. Съд прие, че от събраните материали може да се изведат данни за друг вид престъпления, извършени включително от съдия Ченалова, както и от адвокати и бизнесмени - за подкуп, за което обаче няма повдигнато обвинение, припомня “Дневник“.

Сега Ченалова казва, че не би се учудила да бъде задържана още в сряда. Според нея по разследването, по което й беше искане задържане през миналата година, не се е случило нищо от няколко месеца насам.
Във вторник съдийката не отрече, че е чувала казаното в изтеклите разговори между нея и бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева.
"Не отричам, че съм чувала такива неща, но съм чувала и много други. Пред кого да потвърдя за разговорите - пред Висшия съдебен съвет? От това няма да последва нищо. Пред прокуратурата - ще ми образуват дело, може да е даже за престъпление срещу републиката", коментира Ченалова, цитирана от "Дневник".
Разговорите между двете съдийки са от февруари т.г., когато Янева, която е разследвана за незаконно дадени разрешения за подслушване по разработката "Червей", се опитва да си издейства по-лека санкция от ВСС. В схемата по спасяването й се навързват някои от най-влиятелните представители на съдебната власт като главния прокурор и председателя на Върховния административен съд. Работата стига и до премиера Бойко Борисов, който поискал от Сотир Цацаров да "опраска" Янева.
В четвъртък пък ВСС ще обсъди предложението за уволнение на Ченалова по дисциплинарката й за действията й по делото "Белведере", което започна преди близо година. В дисциплинарния състав изготвил предложението са Галя Георгиева, Даниела Костова и Магдалена Лазарова.