След разкритията на бившия сътрудник на ЦРУ и Агенцията за национална сигуроност световната общественост разбра за това, че спецлужбите следят гражданите си. Затова в светлината на последните терористични атаки възникна въпросът: ако "Големият брат" следи всички, защо терористичните атаки не се пресичат още при самото им подготвяне?Както съобщава Time, според изказването на директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Джон Бренън именно изтичането на информация, отнасяща се до дейността на спецслужбите позволява на терористите успешно да се крият от властите.

Бренън разяснява, че в последните няколко години са възникнали няколко случая на несанкционирано разгласяване на секретна информация за дейността на държавните структури за борба с тероризма. 

"След като изтече информацията, се предприеха редица политически стъпки и други действия, които значително ограничиха възможностите за колективно международно издирване на терористите. Надявам се, че това е сигнал, особено за Европа, където според мен има недоразбиране на проблема и това се отразява на разузнаването", отбелязва шефът на ЦРУ.

Бившият ръководител на ЦРУ Джеймс Вулси отиде по-далеч, като заяви, че след парижките терористични атаки ръцете на Сноудън са окървавени. Думите му цитира Politico.

Бившият заместник-директор на ЦРУ Майкъл Морел констатира: "Имахме обществена дискусия, започната от Едуард Сноудън, по въпросите на поверителността на информацията. Смятам, че сега, след парижките събития, трябва да започнем друга дискусия на тази тема."

С подобно изявление в Telegraph излезе и кметът на британската столица Борис Джонсън: "Някои смятат Сноудън за герой, но аз не съм от тях. Съвършено ясно е, че неговите разкрития показаха на най-ужасните и опасни хора в света как да остават на свобода." 

Лондонският кмет казва, че би искал да знае как терористите са координирали действията си в Париж и защо комуникацията между тях е останала незабелязана. "Бих искал тези хора да бъдат следени както трябва и съм уверен, че и вие искате същото", добавя той.

Както беше съобщено по-рано, държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с президента на Франция Франсоа Оланд, за да обсъди въпросите по сътрудничеството в борбата с терористите, като основна тема на разговорите бе по-активният обмен на разузнавателна информация.